Hyresförhandlingarna klara: Höjningarna blir lägre än förväntat

Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse med privata fastighetsägare i Fyrbodal, där hyrorna höjs med mellan 4,7 och 5,25 procent från den 1 januari. Detta påverkar cirka 5 500 hushåll i 14 kommuner i regionen.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR har resulterat i detta avtal. Fastighetsägarna inledde förhandlingarna med krav på hyreshöjningar på upp till 15 procent. Sophia Fors, förhandlare på Hyresgästföreningen, uttrycker att även om de inte är nöjda med hyreshöjningar på runt fem procent, har de kämpat hårt för att uppnå en så bra överenskommelse som möjligt för hyresgästerna.

En viktig aspekt av uppgörelsen är möjligheten att differentiera hyreshöjningarna beroende på om värmen ingår i hyran eller om hyresgästen själv ansvarar för uppvärmningen. Roshan Yigit, som lett förhandlingsgruppen i flera kommuner, förklarar att det har varit en fördel att parterna nått en överenskommelse istället för att låta en skiljeman fatta beslut. Hade så skett, finns det risk för att hyreshöjningarna hade blivit högre och att retroaktiva höjningar skulle införas.

I en sammanställning framkommer genomsnittliga hyreshöjningar för olika kommuner.

Bengtsfors: Krav 13,8%, Genomsnittlig höjning 5,02%
Dals-Ed: Krav 14,4%, Genomsnittlig höjning 5,25%
Färgelanda: Krav 14,4%, Genomsnittlig höjning 4,85%
Lilla Edet: Krav 14,3%, Genomsnittlig höjning 5,08%
Lysekil: Krav 14,3%, Genomsnittlig höjning 5,04%
Mellerud: Krav 14,8%, Genomsnittlig höjning 4,75%
Munkedal: Krav 14,0%, Genomsnittlig höjning 5,04%
Sotenäs: Krav 14,7%, Genomsnittlig höjning 5,05%
Strömstad: Krav 14,3%, Genomsnittlig höjning 5,15%
Tanum: Krav 14,8%, Genomsnittlig höjning 5,25%
Trollhättan: Krav 14,7%, Genomsnittlig höjning 5,19%
Vänersborg: Krav 14,3%, Genomsnittlig höjning 5,19%
Uddevalla: Krav 14,4%, Genomsnittlig höjning 5,17%
Åmål: Krav 15,0%, Genomsnittlig höjning 5,20%

Analys från alltomhyra.se

Den nya hyresöverenskommelsen innebär att hyresgästerna i Fyrbodal slipper de mycket högre hyreshöjningar som först krävdes av fastighetsägarna. Genom att förebygga en skiljedom har hyresgästerna uppnått en mer rimlig ökning, vilket kan leda till besparingar på hundratals kronor per månad. Till exempel, en hyresgäst som nu får betala 5,25 procent mer på en hyra av 8 000 kronor kommer att se en ökning av 420 kronor, istället för en potentiell högre ökning beroende på fastighetsägarens ursprungliga krav. För fastighetsägarna innebär den lägre höjningen en utmaning eftersom de kanske måste balansera sina kostnader bättre, men det kan också stärka relationen med hyresgästerna på sikt. Att kunna förhandla fram lokala avtal är en vinst för båda parter, där tryggheten för hyresgästerna ökar och en mer stabil hyresmarknad kan uppnås.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *