Hyrorna för Munkedals Bostäder höjs med 4,76 procent

Hyrorna för cirka 500 hushåll som bor hos Munkedals Bostäder kommer att höjas med i genomsnitt 4,76 procent efter avslutade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolaget. Ursprungligen hade Munkedals Bostäder begärt en höjning på mellan 6 och 8,5 procent, men förhandlingarna resulterade i en lägre ökning som påverkar hushållen under det kommande året.
Roshan Yigit, förhandlare vid Hyresgästföreningen, framhåller att denna höjning är ett steg i rätt riktning:

– Höjningen nästa år blir lägre än i år och vi bryter därmed trenden med en accelererande hyresutveckling. Ändå är det naturligtvis svårt att vara nöjd eftersom vi vet att många hushåll redan kämpar med ekonomin. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer.

Höjningen för hushållen kommer att variera mellan 2,9 och 5,9 procent, beroende på fastighetens typ och om kallhyra eller uppvärmning ingår i hyran. Yigit påpekar också den positiva förändringen för kallhyrorna:

– Kallhyrorna får en lägre höjning nästa år, något som vi inte lyckades få in förra överenskommelsen.

Vidare betonar han vikten av rättvisa hyror som speglar den verklighet hyresgästerna upplever i sitt boende, där faktorer som standard, service och läge är avgörande.

Den nya överenskommelsen innebär att hyran för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter kommer att öka med 308 kronor istället för det ursprungliga kravet på 474 kronor. I samma anda pågår hyresförhandlingar i närliggande kommuner, där exempelvis Sotenäsbostäder har en förhandlad höjning på 4,95 procent och Tanumsbostäder 4,7 procent.

Analys från alltomhyra.se

Ökningen av hyrorna med 4,76 procent är en strategiskt viktig förändring, men det representerar fortfarande en betydande kostnadsökning för många hushåll. En höjning på 308 kronor per månad för en genomsnittlig tvåa kan synas måttlig i jämförelse med det tidigare föreslagna beloppet, men det är viktigt att notera att för familjer som redan kämpar med ekonomiska svårigheter kan även denna ökning kännas betungande.

För fastighetsägaren signalerar den lyckade förhandlingen att de lyckats nå en balans mellan att öka intäkter och behålla hyresgäster. Om hushållens betalningsförmåga minskar på grund av en för hög hyreshöjning kan detta leda till ökat tomrum i fastigheterna, vilket i sin tur kan påverka bolagets långsiktiga intäkter negativt. Genom att hålla sig till dessa måttliga höjningar kan Munkedals Bostäder hålla sina hyresgäster nöjda och bibehålla ett stabilt boende i området.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *