En skiljeman har nu lämnat sin rekommendation om hyreshöjningar för hyresgäster hos privata hyresvärdar i Orust, Stenungsund och Tjörn. Dessa höjningar, som träder i kraft den 1 januari 2025, är 5,1 procent för 67 hushåll i Orust, 5,2 procent för 204 hushåll i Stenungsund och 5,0 procent för 67 hushåll i Tjörn.
Linda Zackariasson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, uttrycker sin oro över beslutet.
– Det här är höga höjningar som såklart kommer påverka många hyresgäster som redan har en tuff ekonomisk situation. Samtidigt är det långt ifrån fastighetsägarnas krav som ligger på mellan 14,2 och 15,4 procent, men ändå alldeles för högt. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer, säger hon.
Zackariasson kritiserar också tidsramen för när höjningarna träder i kraft, och menar att det är olyckligt att de börjar gälla redan den 1 januari.
– Det innebär ytterligare en kostnad för hyresgästerna, tillägger hon.
Hyresgästföreningen riktar även kritik mot Fastighetsägarna GFR, som satt sig i skiljedom utan att istället försöka med förhandlingar på lokal nivå.
– Det har varit tydligt från första förhandlingstillfället att Fastighetsägarna GFR inte ville förhandla lokalt utan bara vänta in chansen att gå till skiljeman genom att stå fast vid skyhöga krav som vi aldrig kan gå med på. Det är inte seriöst och respektlöst mot hyresgästerna, avslutar Zackariasson.
Enligt en ny lag som trädde i kraft den 1 januari 2023 kan även privatvärdar få sina hyrestvister avgjorda av en oberoende skiljeman. Lagen ger parterna möjlighet att komma överens lokalt även efter att en skiljeman har avgett sin rekommendation.
Analys från alltomhyra.se
De föreslagna hyreshöjningarna på 5,1 till 5,2 procent innebär en märkbar kostnadsökning för hyresgäster i Orust, Stenungsund och Tjörn. För en lägenhet som idag har en hyra på 8 000 kr skulle en höjning på 5,2 procent innebära en ökning med 416 kr i månaden, vilket blir 4 992 kr om året.
Detta kan bli avgörande för många hyresgästers ekonomi, särskilt när man väger in de stigande levnadskostnaderna i samhället. För fastighetsägarna, å sin sida, innebär höjningarna en möjlighet att uppnå bättre balans i budgetarna, men det kan också riskera att leda till fler konflikter med hyresgäster.
Hyresgästföreningens kritik av fastighetsägarnas förhandlingsstrategi tyder på en stor klyfta mellan parternas intressen. Om hyresgästföreningen fortsätter att opponera sig mot sådana höjningar med högre krav, kan det leda till en situation där hyresgästerna känner sig överkörda. Det kvarstår att se hur fastighetsägarna reagerar på detta och om lokala förhandlingar kan bli en väg framåt.
Lämna ett svar