Allt färre hushåll får bostadsbidrag – en reform på glid

Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen har bostadsbidraget inte anpassats till dagens hyres- och inkomstnivåer. Detta leder till att allt färre hushåll har möjlighet att få stöd. Om trenden fortsätter, kan bostadsbidraget helt avskaffas inom tio år.

Rapporten visar att hyresnivåerna för att kvalificera sig för stöd fortfarande ligger kvar på 1990-talets nivåer. Samtidigt har inkomstnivåerna inte hållit jämna steg med den allmänna utvecklingen. Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen, påpekar att bostadsbidraget en gång var en viktig reform för att stödja trångbodda barnfamiljer, men att det idag nästan helt har spelat ut sin roll.

Antalet hushåll som får bostadsbidrag har minskat dramatiskt. Från 340 000 barnfamiljer år 1998 till endast 140 000 idag, trots en befolkningsökning med 2 miljoner. Idag får endast 3 procent av befolkningen bostadsbidrag, jämfört med 10 procent 1998. Hyresgränserna, som har varit oförändrade sedan 1997, borde idag ligga på nära 11 000 kronor för att spegla den aktuella hyresutvecklingen.

Den bristande justeringen av bidraget har även lett till att många mottagare hamnar i skuldfällor. Mellan 35 och 40 procent av mottagarna är återbetalningsskyldiga. Ragnar Bengtsson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen, konstaterar att detta avskräcker många från att söka det stöd de har rätt till.

Analys från alltomhyra.se

Bostadsbidragets långa oförändrade hyresgränser och brist på justeringar anpassade till dagens ekonomiska verklighet sätter fler hushåll i en utsatt situation. För många barnfamiljer och unga har detta resulterat i en kraftigt begränsad tillgång till ekonomiskt stöd, och de är nu bita av stigande hyror utan hjälp. Vidare kan personer som återbetalningstvång upplever en stor ekonomisk stress, vilket riskerar att fördjupa deras situation snarare än att hjälpa.

Det är värt att notera att en potentiell halvering av stödberättigade hushåll kan öka ojämlikheten på bostadsmarknaden. För den normala hushållsbudgeten kan även små förändringar i hyresbidraget påverka väsentligt. Om nuvarande trender fortsätter kan en ensamstående med en månadshyra på 11 000 kronor känna att det inte går att få ett nödvändigt stöd, vilket kan leda till att de tvingas flytta till sämre boendealternativ eller, i värsta fall, riskera hemlöshet. Att reformera bostadsbidraget till en mer reell nivå skulle kunna ge många hushåll chansen till ett tryggt och hållbart boende.

Nyhetskälla