En ny rapport från Hyresgästföreningen, titulerad ”Ett eget rum”, visar att kvinnor är mer utsatta på hyresmarknaden, särskilt efter separeringar. Studien, som är unik i sitt slag och täcker ett sekel av utveckling, avslöjar att kvinnor oftare får svårare att hitta bostäder när relationer tar slut.
Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, poängterar vikten av bostadspolitik:
– Det finns en sådan kraft i bostadspolitik. Många av problemen på den ojämställda bostadsmarknaden kan lösas genom att bygga hyresrätter till rimliga priser, säger hon.
Enligt rapporten är det så många som sex av tio kvinnor som lever i parrelationer som inte skulle ha råd att bo kvar i sin lägenhet vid en separation. Män, å sin sida, ser en anmärkningsvärd ökning av bostadsägande efter en skilsmässa, från 17 procent till 75 procent mer än kvinnor. Dessutom bor kvinnor i genomsnitt nio kvadratmeter mindre än män efter separation.
För att skapa en mer rättvis hyresmarknad är det viktigt att staten investerar i hyresrätter med rimliga hyror, istället för att lämna över ansvaret på de enskilda hushållen. Kvinnor anser oftare än män att bostadskön bör behovsprövas, vilket är särskilt viktigt för våldsutsatta kvinnor. Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef, framhäver:
– Inte en till kvinna ska behöva dö på grund av att hon inte får tillgång till en fredad bostad, avslutar hon.
Bland övriga slutsatser framhålls att nästan 70 procent av kvinnor anser att fler hyresrätter bör byggas, medan 39 procent tycker att bostäder ska förmedlas efter behov snarare än efter kö.
Analys från alltomhyra.se
Kvinnors ekonomiska utsatthet på hyresmarknaden är en fråga som kräver fokus och åtgärder. Genom att adressera de specifika behov som framgår av rapporten kan samhället arbeta för en mer rättvis bostadsmarknad. Till exempel skulle en ökning av antalet hyresrätter kunna minska antalet kvinnor som tvingas flytta till mindre lägenheter efter en separation. Beräkningar visar att om hyresrätterna byggdes i en takt som motsvarar efterfrågan, skulle många kvinnor kunna flytta till tryggare och mer adekvata bostäder.
Det finns också ett tydligt behov av att förstå och anpassa bostadspolitiken för att göra det enklare för utsatta grupper, som våldsutsatta kvinnor, att hitta ett tryggt hem. Om stödet och resurserna riktas rätt kan det förbättra livskvaliteten för många och eventuellt förändra det traditionella mönstret av ägande och boende i vårt samhälle. Genom att ha ett mer jämnt fördelat fokus mellan kvinnor och män, kan vi nå större jämlikhet och rättvisa på bostadsmarknaden.