Enligt Kronofogden har antalet vräkningar i Sverige ökat kraftigt under 2024, med totalt 3 042 genomförda vräkningar. Detta innebär en ökning med 10 procent jämfört med föregående år. Särskilt oroande är siffran på 391 barn som vräktes, även om antalet är något lägre än tidigare år. Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, kommenterar läget:
– Vi ser att några tuffa ekonomiska år ute i samhället har lett till att skuldsättningen hos Kronofogden ökar kraftigt. Som en följd av det ser vi också att antalet vräkningar fortsätter att öka. Fler kan inte betala hyran, vilket är den vanligaste orsaken till vräkning.
Trots att Gotlands län har sett en minskning av vräkningarna, från 7 till 3, kvarstår en allvarlig situation för många familjer. För att motverka denna utveckling har Kronofogden sett en ökning av ansökningar om vräkning med 6 procent, men många av dessa återkallas, vilket indikerar möjligheter till tidiga interventioner. Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden, betonar vikten av dialog mellan hyresvärdar och hyresgäster:
– Det finns goda exempel i landet som visar att vräkningar går att förebygga. Många gånger handlar det om att hyresvärd och hyresgäst pratar med varandra redan vid en första utebliven betalning, då är det oftast enklare att hitta gemensam lösning.
Kronofogden uppmanar hyresgäster att prioritera boendekostnader och söka stöd vid tidiga betalningsproblem för att förhindra vräkningar.
Analys från alltomhyra.se
Ökningen av vräkningar i Sverige visar på en växande ekonomisk oro bland hyresgäster, där många inte längre kan betala sin hyra. Denna trend innebär ökat tryck på både hyresgäster och hyresvärdar; för de sistnämnda kan det leda till fler tomma lägenheter och ökade kostnader. Till exempel, om en hyresgäst som betalar 8 000 kronor i månaden vräks, kan det ta tid och resurser att hitta en ny hyresgäst, vilket kan resultera i ekonomiska förluster.
För familjer med barn är situationen ännu mer kritisk. Vräkningar drabbar inte bara den ekonomiska stabiliteten utan också barnens trygghet och skolgång. Med den minskning av vräkningar som observerats på Gotland kan det dock finnas lärdomar att dra. Genom early intervention och aktiv dialog mellan parterna kan fler undvika en nedåtgående spiral av skulder och vräkningar.
Kronofogdens fokus på samverkan mellan hyresvärdar och socialtjänst kan vara nyckeln till att bryta denna negativa trend och säkerställa att fler kan bo kvar i sina hem.