Enligt ny statistik från Kronofogden har antalet vräkta barn i Göteborg ökat kraftigt. Under 2024 rapporterades 43 barn ha vräkts i kommunen, vilket är en ökning med 20 barn jämfört med föregående år. Detta sker trots att barnkonventionen numera är svensk lag.
Hyresgästföreningen i Västra Sverige uttrycker nu ett starkt behov av en skärpt lagstiftning som skyddar barnfamiljer. Ronny Bengtsson, regionordförande för Hyresgästföreningen, anser att detta är ett stort misslyckande för samhället:
– Det är ett stort misslyckande för samhället när barn vräks från sina hem. Att utvecklingen dessutom går åt fel håll i Göteborg är väldigt allvarligt.
Sedan 2007, då nollvisionen infördes, har nästan 9 000 barn vräkts, vilket väcker frågor kring hur väl nuvarande lagar skyddar de mest utsatta. Trots regeringens initiativ 2022 för att stärka samarbetet mellan hyresvärdar, socialtjänst och Kronofogden för att förebygga vräkningar, fortsätter antalet att öka för fjärde året i rad.
Bengtsson framhåller att lagstiftningen måste skärpas:
– Barns rätt till ett tryggt boende ska inte vara beroende av en hyresvärds välvilja eller kommunens rutiner, det ska vara en rättighet för alla barn.
En granskning av vräkningsfall visar att domstolar ofta dömer till hyresvärdens fördel, trots att barnkonventionen ska garantera barnets bästa:
– Vi ser att barnperspektivet ofta ignoreras i domslut. Det är tydligt att Barnkonventionen måste börja efterlevas, avslutar Ronny Bengtsson.
Analys från alltomhyra.se
Den ökande siffran av vräkta barn i Göteborg skapar en pressad situation för både familjer och hyresmarknaden. För familjer som blir vräkta kan konsekvenserna bli långvariga – barn tvingas lämna sina trygga miljöer, vilket påverkar deras skolgång och sociala liv. En vräkning innebär ofta mer än att förlora sitt hem; det innebär också en osäker framtid.
Hyresgästföreningens krav på skärpt lagstiftning visar på en frustration som delas av många som kämpar för att behålla sina hem. Samtidigt måste hyresvärdar och kommuner också ta ansvar för att förebygga vräkningar genom att se till att barnfamiljer får den hjälp de behöver. En förändrad lagstiftning skulle kunna innebära att fler barn får njuta av en stabil och trygg boendemiljö, vilket är en grundläggande rättighet.
Att göra förebyggande åtgärder obligatoriska är ett viktigt steg för att minska antalet vräkningar och därigenom förbättra livssituationen för många barn i utsatta familjer. Det skulle kunna leda till en mer rättvis och solidarisk hyresmarknad där varje barn har rätt till ett hem.