Under 2024 rapporterade Kronofogden att 26 barn i Jönköpings län vräktes, en minskning från 32 året innan. Även om detta kan tyckas som en positiv utveckling är Hyresgästföreningen djupt oroade över att barnvräkningar fortfarande är ett stort problem.
– Det är ett stort misslyckande för samhället när barn vräks från sina hem. Att siffrorna är så höga i Jönköpings län är väldigt allvarligt, säger Inger Borg, regionordförande i Hyresgästföreningen Sydost.
Barn som flyttar mellan tillfälliga boenden upplever ofta svårigheter med skolarbetet och att skapa sociala kontakter, vilket kan påverka deras framtid negativt. Trots en nollvision från regeringen 2007 har nästan 9 000 barn vräkts i Sverige.
Regeringen gav Kronofogden i uppdrag att stärka samarbetet mellan hyresvärdar, socialtjänst och Kronofogden 2022, men barnvräkningarna har fortsatt att öka. Det finns idag inget lagligt skydd mot vräkningar av barn och Hyresgästföreningen menar att en ny socialtjänstlag krävs för att ställa krav på förebyggande arbete.
– Barns rätt till ett tryggt boende ska inte bero på om hyresvärden är välvillig, det bör vara en rättighet, avslutar Inger Borg.
Analys från alltomhyra.se
Minskningen av vräkningar bland barn i Jönköpings län är ett glädjande tecken, men den totala bilden är fortfarande dyster. Att 26 barn vräks under ett år är oacceptabelt, särskilt när det handlar om unga liv och deras rätt till en stabil uppväxt. Hyresgästföreningen framhåller vikten av att det ska finnas struktur och skydd för barn istället för att deras trygghet ska vara beroende av tillfälliga åtgärder från hyresvärdar eller kommuner.
Det är också värt att notera att domstolar inte alltid beaktar barnens perspektiv. I många fall blir hyresvärdens intressen prioriterade framför barnens välmående, vilket reser frågor om rättssäkerhet och barnkonventionens tillämpning.
För familjer som står inför vräkning finns det ofta en oro för framtiden, inte bara för den akuta situationen utan även för hur det kan påverka barnens utbildning och sociala liv. En vräkning innebär oftast också svårigheter att hitta ett nytt boende, särskilt med den rådande bostadsbristen. En ny socialtjänstlag kan ge den lagstadgade trygghet som dessa barn och deras familjer desperat behöver.