Enligt ny statistik från Kronofogden har fem barn i Västerbotten vräkts under 2024. Detta inträffar trots att barnkonventionen är svensk lag och fastställer barns rättigheter. Hyresgästföreningen Norrland reagerar starkt och kräver en skärpt lagstiftning som garanterar samverkan mellan hyresvärdar, socialtjänst och Kronofogden för att förhindra att barn vräks.
– Det är ett stort misslyckande för samhället när barn vräks från sina hem. Barn som tvingas flytta mellan olika tillfälliga boenden får svårare att klara skolan och att skapa relationer, säger Gunnar Bergman, regionordförande i Hyresgästföreningen Norrland.
Sedan nollvisionen infördes av regeringen 2007 har nästan 9 000 barn vräkts, och trots uppdraget till Kronofogden att stärka den lokala samverkan för att förebygga vräkningar har antalet ökat för fjärde året i rad. Det finns idag inget skydd mot vräkningar av barn i hyres- eller socialtjänstlagen.
Hyresgästföreningen anser att nuvarande frivilliga vräkningsförebyggande åtgärder måste göras obligatoriska. Detta skulle ge socialtjänsten möjlighet att tidigt erbjuda skuld- och budgetrådgivning, vilket kan förebygga hemlöshet och utsatthet för barnfamiljer.
– Ett barns rätt till ett tryggt boende ska inte bero på en hyresvärds välvilja, påpekar Gunnar Bergman.
En granskning visar att domstolarna nästan uteslutande dömer till hyresvärdens fördel, trots att barnets bästa enligt barnkonventionen alltid ska sättas i främsta rummet.
– Vi vet inte varför domstolarna nästan aldrig beaktar barnperspektivet, men det är tydligt att barnkonventionen måste efterlevas, avslutar Gunnar Bergman.
Analys från alltomhyra.se
Den oroande situationen kring vräkningar av barn i Västerbotten har nu fått stor uppmärksamhet, och förändringar kan vara på väg. Hyresgästföreningens krav på en lagändring för att obligatoriskt involvera socialtjänst vid vräkningar kan förändra spelplanen för många barnfamiljer. Om lagändringen går igenom kan socialtjänsten börja agera i tid med rådgivning som kan hjälpa familjer att undvika skulder. För en familj med begränsade resurser kan detta innebära skillnaden mellan ett hem och hemlöshet.
Det är tydligt att detta inte bara är en fråga om bostadsrättigheter, utan om barns framtid och välmående. Om den nuvarande trenden fortsätter kan fler barn tvingas flytta och uppleva destabilisering i sin vardag. Genom nödvändiga lagförändringar kan vi säkerställa att barns rätt till ett tryggt hem prioriteras, oavsett kommun eller hyresvärd. Det handlar om att sätta en standard som skyddar de mest sårbara i samhället.