Uppsala län har återigen visat upp ett rekordår för bostadsbyggande med närmare 5 000 nybyggda bostäder under 2023. Men trots detta lyser framtidsutsikterna med sin frånvaro – antalet påbörjade bostäder har fallit med över 50 procent jämfört med föregående år. En ny rapport från länsstyrelsen visar att betydande byggkostnadsökningar och stigande räntor har lett till ett dramatiskt fall i byggaktiviteten.
– Det rekord vi ser hänger ihop med projekt som påbörjades för flera år sedan. Byggandet fortsätter nedåt, och kraftfulla, riktade åtgärder från kommunerna krävs för att hjälpa grupper som redan har det tufft, säger Katarina Forsberg, handläggare för bostadsförsörjning på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Trots att befolkningen växer snabbt i Uppsala, är det nu bostadsbrist i sju av länets åtta kommuner. Det är framför allt ensamstående föräldrar, nyanlända och studenter som drabbas hårdast av de stigande bostadskostnaderna. För att möta efterfrågan planerar kommunerna att justera sina befintliga bostadsbestånd och bygga om befintliga hus till större hyresbostäder till överkomliga priser.
Länsstyrelsen stödjer kommunerna genom att förse dem med riktlinjer och goda exempel för bostadsförsörjning. Årligen hålls en konferens för att föra samman olika aktörer på bostadsmarknaden, där nästa tillfälle äger rum den 3 december 2024 i Uppsala.
Analys från alltomhyra.se
Den kraftiga inbromsningen av bostadsbyggandet i Uppsala län har direkta konsekvenser för hushållen i området. Med en befolkning som fortsätter att öka, skapar den minskande byggtakten ett allt svårare läge för många, särskilt för grupper visar sig vara mest sårbara, såsom ensamstående föräldrar och studenter.
Till exempel, om byggandet av nya hyresbostäder fortsätter att avta kan unga vuxna tvingas stanna kvar hos sina föräldrar längre än planerat, vilket påverkar både livskvalitet och möjligheten att etablera sig på arbetsmarknaden. Samtidigt får kommunerna en växande utmaning med att möta efterfrågan på prisvärda bostäder, i ett läge där hyrorna stiger. Den stigande kostnaden för hyresrätter kan innebära att många kommer att tvingas göra avkall på sina boendekrav.
Det är klart att om en förändring inte sker snart kan Uppsala hotas av en djupare och mer permanent bostadsbrist, vilket kan leda till sociala och ekonomiska problem för regionens invånare. Kommunerna står inför en kritisk uppgift att agera nu för att säkerställa att alla har tillgång till ett tryggt och överkomligt boende.