Den årliga Bostadsmarknadsanalysen från Länsstyrelsen Värmland, publicerad den 14 juni, framhäver de utmaningar som länet står inför i bostadssektorn. Analysen visar tydliga skillnader mellan kommunerna, särskilt gällande invånarnas ekonomiska förutsättningar för att leva i ordnat boende.
– Vi ser allvarligt på utvecklingen i länet. Mer än fem procent av invånarna har en ansträngd boendeekonomi, vilket är ett oroande tecken, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare på Länsstyrelsen Värmland. För närmare 25 procent av hushållen är boendeekonomin så pressad att de riskerar att inte nå bankernas krav för banklån.
Även byggbranschen lider. Antalet beviljade bygglov har sjunkit drastiskt – från 1943 lägenheter 2022 till endast 525 under 2023. Påbörjade projekt har minskat från 1408 till 459.
Länsråd Emma Spak ser behovet av åtgärder. – Vi kommer att bjuda in kommuners och regioners ledningar samt bygg- och bostadsrepresentanter till ett dialogmöte för att diskutera den rådande situationen, avslutar hon. Bostadsmarknadsanalysen har nu skickats till både Boverket och länets kommuner för vidare åtgärder.
Analys från alltomhyra.se
Den aktuella bostadsmarknadsanalysen pekar på en komplex situation för Värmland, där boendeekonomin för många hushåll inte räcker till. Med den stigande inflationen och stigande levnadskostnader blir det ännu svårare för familjer att klara sina boendekostnader, vilket potentiellt kan leda till fler hushåll i riskzon för hemlöshet. Därtill har nedgången i bygglov och påbörjade bostäder också långsiktiga räckvidder.
Om byggbranschen inte aktiveras och investeringar i nya bostäder ökar kommer bristen att bli ännu mer påtaglig. Det troliga scenariot är att det kommer att dröja länge innan fler hyresrätter eller bostadsrätter tillkommer, vilket i sin tur kan påverka hyresnivåerna.
De som redan har det tufft ekonomiskt riskerar att tvingas betala mer i hyra, vilket ytterligare förstärker boendeproblemen i länet. Kommunerna och byggsektorn måste nu snabbt hitta lösningar, innan situationen blir ännu mer ohållbar för länets invånare.