Regeringen har lagt fram ett förslag som syftar till att förenkla bygglovsprocessen, vilket kan få stor betydelse för bostadsmarknaden. En av de mest anmärkningsvärda förändringarna är förslaget att slopa anmälningsplikten för Attefallshus, vilket skulle kunna inspirera fler att investera i sådana byggnader.
Vidare föreslås att fastighetsägare ska få bygga komplementbyggnader på upp till 30 kvadratmeter utan bygglov inom detaljplaner, och upp till 50 kvadratmeter utanför detaljplaner. Dessutom blir tillbyggnader på upp till 30 kvadratmeter helt lovfria för alla typer av byggnader. Bygglov för inredning av vindar kommer också att kunna ges, även om det strider mot tidigare förbud i detaljplanerna. För att uppmuntra installation av solceller föreslås att kravet på bygglov för fasadändringar på en- och tvåbostadshus tas bort.
– Nu får vi ett tydligare regelverk och en enklare process för handläggningen av bygglovsärenden. Vi vet att krångliga bygglovsprocesser har gjort att hushåll avstått från att bygga eller renovera. De förändringar som nu genomförs kommer att ge en positiv effekt på antalet ROT-jobb, säger Anna Broman, näringspolitisk expert på Byggföretagen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025.
Analys från alltomhyra.se
Flera aspekter av regeringens förslag kan få en betydande inverkan på både fastighetsägare och hyresmarknaden. Genom att förenkla bygglovsprocesser kan fler väljer att renovera eller bygga till sina hem, vilket potentiellt ökar antalet bostäder på marknaden. För en familj som planerar att bygga ett Attefallshus kan besparingar i tid och kostnader göra det mer ekonomiskt genomförbart. Anta att bygglovsprocessen tidigare tog flera månader, vilket medförde kostnader på flera tusen kronor i avgifter och tidbortfall; nu kan dessa ta kortas ned avsevärt.
Samtidigt kan de nya reglerna bidra till att öka antalet hyresbostäder genom att fler utrymmen inreds till lägenheter, vilket kan vara särskilt viktigt i storstadsregioner där efterfrågan på bostäder är stor. Dock kan en ökad tillgång på bostäder också påverka hyresnivåerna på marknaden. Om utbudet ökar kan det dämpa hyrorna, vilket skulle vara fördelaktigt för hyresgäster. Det återstår att se hur snabbt denna förändring kan implementeras och vilken effekt den kommer att ha på den övergripande hyresmarknaden.