Från och med den första februari 2025 kommer hyrorna för majoriteten av Stångåstadens hyresgäster att höjas med 5,1 procent. Detta beslut, fattat av Hyresmarknadskommittén, påverkar cirka 13 700 lägenheter i området. Den som bor i nybyggda lägenheter kan dock förvänta sig en något lägre hyreshöjning på 3 procent.
Benny Andersson, förhandlare för Hyresgästföreningen region Sydost, berättar om de hårda förhandlingarna som har genomförts.
– Det har varit tuffa förhandlingar och vi har gjort vårt yttersta för att förhandla ner nivån. Det här blir en höjning som många hyresgäster kan få svårt att klara av, säger Andersson.
Den nya höjningen kommer efter flera år av tidigare ökningar, vilket gör att hyran nu ofta är den största kostnaden för många hushåll. En retroaktiv höjning av hyran för februari och mars kommer att fördelas på hyresavierna för april till augusti, något som Andersson uttrycker sin oro över.
– Vårt förslag var att Stångåstaden inte skulle ta ut någon retroaktiv hyreshöjning, men tyvärr ville varken Stångåstaden eller HMK gå med på det. Det är tufft nog med en hög hyreshöjning, utan att få det retroaktivt.
Andersson betonar att många hyresgäster står inför ekonomiska utmaningar och att det är nödvändigt med förändringar för att istället underlätta för hushållen.
– Det måste bli en förändring nu, de flesta har inte råd med fler år av höga hyreshöjningar, avslutar han.
Analys från alltomhyra.se
Den kommande hyreshöjningen i Stångåstaden ställer många hyresgäster inför en tuff ekonomisk verklighet. En höjning på 5,1 procent är betydande, och för hushåll med redan stram ekonomi kan detta leda till svårigheter att få ekonomin att gå ihop. Om vi ser på ett hushåll med en månadshyra på 8 000 kronor skulle den nya hyran efter höjningen bli 8 408 kronor, vilket innebär en ökning på 408 kronor varje månad.
Den retroaktiva hyreshöjningen tillkommer också, vilket innebär att hyresgästerna inte bara kommer att se en direkt ökning av sina månadskostnader utan även en oväntad ekonomisk belastning i form av retroaktiva avgifter. För hushåll som redan har svårt att klara sina utgifter kan detta skapa en pressad situation.
Allt detta understryker vikten av att skapa lösningar som kan underlätta för hyresgästerna, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet. En dialog mellan fastighetsägare och hyresgästorganisationer är mer avgörande än någonsin för att säkerställa att bostäder fortsätter att vara en hållbar och rimlig kostnad för alla.