Den 7 mars, strax innan den internationella kvinnodagen, genomför Hyresgästföreningen bostadspolitiska aktioner i Stockholm, Göteborg och Uppsala för att belysa de allvarliga skillnaderna på bostadsmarknaden. En ny rapport visar att kvinnor drabbas hårdare av bostadsbristen och otryggheten.
– Jag har pratat med många mammor och tjejer som vittnar om hur tufft det är att hitta bostad när relationen gått i kras. Mammor som tvingas bo alldeles för trångt med barnen för att man inte har råd med större, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Hon framhäver att hemmet ska vara en trygghet, oavsett kön.
Rapporten ”Ett eget rum – bostadsfrågan ur ett jämlikhetsperspektiv” visar att 57 procent av kvinnor skulle ha svårt att bo kvar om de separerade, jämfört med 36 procent av män. Dessutom bor kvinnor i genomsnitt 9 kvadratmeter mindre än män efter en separation. Hyresgästföreningen betonar att det är avgörande att uppmärksamma ojämställdheten inom bostadsfrågan.
Aktionerna äger rum:
– Stockholm: Slussen kl. 07.30
– Göteborg: Järntorget kl. 08.00
– Uppsala: Centralstation kl. 07.30
Hyresgästföreningen uppmanar alla berörda att delta och stödja kraven för en mer jämlik bostadsmarknad.
Analys från alltomhyra.se
Hyresgästföreningens aktioner den 7 mars är en viktig signal om de utmaningar kvinnor står inför på bostadsmarknaden. Med statistik som visar att många kvinnor är osäkra på sin boendesituation bidrar detta till en mer otrygg livssituation. Om en kvinna separerar från sin partner, kan kostnaderna för boende bli ofantligt höga – i värsta fall tvingas hon lämna sitt hem. Många håller därför fast vid relationer, vilket skapar en ohälsosam dynamik.
För att konkretisera; en kvinna som bor i en lägenhet med två rum och har en disponibel inkomst på 20 000 kronor i månaden kan plötsligt stå inför hyror som tar över hälften av hennes inkomst efter en separation. Det skapar oro för framtiden och gör det svårare att bilda en familj eller flytta. Samtidigt är det avgörande för en god samhällsutveckling att bostadspolitiken förändras för att säkerställa att alla, oavsett kön, har rätt till en trygg och stabil boendemiljö. Det handlar om mer än bara en tak över huvudet; det handlar om livskvalitet och möjligheter för framtiden.