En ny undersökning, genomförd av Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset, visar att barnfamiljers ekonomiska situation i Sverige fortsätter att försämras. Resultaten, som presenteras den 25 mars, visar att fler familjer kämpar för att få ekonomi att gå ihop.
För tredje året i rad har en gemensam utvärdering av situationen genomförts av Verian (Sifo). Denna undersökning pekar på ett växande tryck på stödverksamheterna, då antalet barnfamiljer som söker hjälp från dessa organisationer har ökat.
Vid pressträffen klockan 09.00 på Hyresgästföreningen i Stockholm kommer representanter från de involverade organisationerna att diskutera de utmaningar familjer står inför när det gäller att ha råd med grundläggande behov, såsom mat, kläder och aktiviteter för barnen.
För de som inte kan delta i pressträffen erbjuds möjligheten att ha enskilda intervjuer med ledarna för de berörda organisationerna efter presentationen.
Undersökningen, som belyser en viktig samhällsfråga, omfattas av embargo och får publiceras från klockan 06.00 den 26 mars. Intresserade av pressträffen måste anmäla sig senast den 21 mars klockan 12.00.
Analys från alltomhyra.se
Den aktuella undersökningen av barnfamiljernas ekonomi ger en tydlig bild av den ekonomiska press som dessa familjer upplever. Med stigande kostnader för grundläggande behov blir det svårare för många att klara sin ekonomi. Att fler familjer söker stöd innebär att hjälporganisationerna står inför ett ökat tryck, vilket kan leda till en överbelastning av deras resurser.
För många familjer kan situationen innebära att man behöver avstå från nödvändiga utgifter, samtidigt som de riskerar att hamna i en skuldfälla. Om en familj till exempel har en månatlig inkomst på 25 000 kronor och utgifter som gång på gång överstiger detta, kan det handla om att de tvingas strunta i barnens aktiviteter eller ge avkall på matvaror av högre kvalitet.
Det är avgörande att staten och kommunerna tar ansvar för att stödja dessa familjer och säkerställa att det finns tillräckliga resurser, annars kan den ekonomiska otryggheten på lång sikt få allvarliga konsekvenser för barnens välmående och framtid.