Kommunerna i Stockholms län närmar sig bostadsbyggandet för 2025 med försiktig optimism. Ny prognos visar att antalet planerade nyproducerade bostäder kan öka jämfört med föregående år. Dock kvarstår många utmaningar, däribland ekonomiska oroligheter och ett osäkert omvärldsläge som fortsatt påverkar bostadsmarknaden.
– Vi har sällan sett en så osäker tid för bostadsmarknaden. Hushåll kan tänka en extra gång innan de flyttar in i nyproducerade bostäder, oavsett vilken typ av boende det handlar om, säger Nanny Andersson Sahlin, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Stockholm.
Enligt Länsstyrelsens rapport planerar kommunerna att bygga drygt 12 100 bostäder under 2025. Fördelningen kommer att vara 51 procent hyresrätter, 38 procent bostadsrätter och 10 procent småhus. Trots den positiva prognosen kvarstår en stor efterfrågan på billiga boenden, särskilt bland ungdomar, där 24 av 26 kommuner rapporterar brist.
Ökat fokus läggs även på äldreboende, med en förväntad ökning till 1 300 särskilda boenden för äldre. Trots detta pekar kommunerna på att ekonomiska faktorer, såsom lågkonjunktur och regler kring byggande, fortfarande begränsar uppbyggnaden av nya bostäder.
– Bostadsbehoven kvarstår och kommunen ser inga större förbättringar på kort sikt, avslutar Nanny Andersson Sahlin.
Analys från alltomhyra.se
Den förväntade ökningen av bostäder i Stockholms län är ett steg framåt, men det är en komplicerad situation där inte alla grupper tillfredsställs. Även om mer än hälften av de nya bostäderna kommer att vara hyresrätter, finns det fortfarande en betydande brist på rimligt prissatta alternativ för ungdomar. Omhyran kan befaras bli för hög för studenter och unga på arbetsmarknaden, vilket kan leda till att den målgruppen utestängs från att hitta lämpliga bostäder.
Samtidigt kan ökningen av boenden för äldre vara ett positivt besked för den växande gruppen seniorer, men om investeringarna i dessa projekt innebär mindre fokus på andra bristområden riskerar detta att skapa en obalans. Den tuffa ekonomin och det råder ett allmänt underskott av bostäder. Kommunerna kan se sig tvungna att göra prioriteringar som påverkar den långsiktiga tillgången av boenden för olika grupper. Det fortsätter vara ett spännande men utmanande år för hyresmarknaden i Stockholm län, där både möjligheter och hinder måste hanteras för att önskad balans ska uppnås.