Hyresgästföreningen Norrland meddelar att Fastighetsägarna Mittnord har valt att avbryta hyresförhandlingarna och istället ta hjälp av en oberoende skiljeman. Detta steg har lett till hyreshöjningar för privata hyresgäster på upp till 5,1 procent i Västerbotten.
Gunnar Bergman, regionordförande i Hyresgästföreningen Norrland, uttrycker sin frustration:
– Syftet med hyresförhandlingarna är att parterna ska komma överens. Att vända sig till en skiljeman ska ske med stor försiktighet. I stället verkar fastighetsägarna ha avstått från att förhandla och istället velat skicka ärendet till skiljeman.
Marie Hjorth, förhandlingschef i Hyresgästföreningen Norrland, menar att de tidigare har kommit överens om lägre hyreshöjningar och ifrågasätter varför dessa fastighetsägare nu skulle ges rätt till högre nivåer.
– Det är långt ifrån fastighetsägarnas ursprungliga krav på upp till 14 procent, men ändå alldeles för högt.
Skiljemannens beslut inkluderar retroaktiva hyreshöjningar från 1 januari, vilket innebär att många hyresgäster får ökade kostnader redan sex till åtta månader efter senaste höjningen. Höjningar per kommun från 1 januari ser ut enligt följande:
– Umeå: 5,1%
– Nordmaling: 5%
– Lycksele: 4,7%
– Vilhelmina: 4,9%
– Vännäs: 5%
– Bjurholm: 4,8%
– Robertsfors: 4,8%
– Vindeln: 4,7%
– Norsjö: 4,7%
– Skellefteå: 4,85%
Sedan den 1 januari 2023 kan privatvärdar använda ett oberoende tvistlösningsorgan för hyrestvister. Detta ger parterna möjligheten att lösa hyreshöjningar genom en skiljedomare, som beaktar den ekonomiska utvecklingen och ger en rekommendation. Parterna har ändå möjlighet att lokalt komma överens efter beslutet.
Analys från alltomhyra.se
Hyresgäster i Västerbotten står nu inför betydande hyreshöjningar, vilket kan påverka deras ekonomiska situation drastiskt. Till exempel innebär en hyreshöjning på 5,1 procent för en lägenhet som tidigare kostat 8 000 kronor en ökning på 408 kronor i månaden. För många hushåll kan det bli en tuff utmaning att hantera dessa ökade kostnader när inflationen redan tär på de ekonomiska resurserna.
Det faktum att beslutet om hyreshöjningar är retroaktivt innebär att hyresgästerna kan behöva betala extra kostnader som de inte har budgeterat för. Detta kan leda till en onödig finansiell stress för många, särskilt för de med fasta inkomster. Samtidigt kan det för fastighetsägarna innebära ökade intäkter, men på längre sikt riskerar det att leda till missnöje bland hyresgästerna och potentiellt tomma lägenheter, om hyresnivåerna går för högt.
En dialog mellan hyresgäster och fastighetsägare skulle kunna skapa en mer hållbar lösning som gynnar båda parter och därmed förebygga framtida konflikter. Det är därför viktigt att hyresförhandlingarna inte bara bygger på jämförelser med andra fastighetsägares beslut, utan att även lokala förhållanden beaktas.