Hyrorna i Blekinge har under 2025 ökat med i genomsnitt 5 procent, trots att hyresvärdarna krävde en höjning på hela 12,3 procent. Hyresgästföreningen menar att fastighetsbolagen behöver ta ett större samhällsansvar i denna svåra ekonomiska tid.
Även om de aktuella hyreshöjningarna är lägre i år än de varit de senaste två åren, kvarstår en tuff ekonomisk situation för många hyresgäster. Joel Ahonen, försteförhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, säger:
– Det är väldigt mycket pengar för de hyresgäster som redan kämpar för att få sin vardag att gå ihop ekonomiskt. Många hyresgäster, inte minst barnfamiljer och pensionärer, har det otroligt tufft just nu och tvingas vända på varenda krona eller låna pengar för att ha råd med det allra mest grundläggande.
I Blekinge är 90 procent av hyresförhandlingarna för 2025 nu avslutade, och snittet för hyreshöjningarna är 5 procent för både privata och kommunalt ägda bostadsbolag. Joel Ahonen påpekar:
– Även om utvecklingen går åt rätt håll är det svårt att vara nöjd när hyreshöjningarna ligger på den här nivån. Vi kommer fortsätta kämpa varenda dag för att hyreshöjningarna ska landa på lägre nivåer som blir hållbara över tid.
Sammanställningen visar att hyreshöjningarna i olika kommuner i Blekinge är varierande, där Karlshamn har den högsta med 5,2 procent medan Karlskrona har 4,8 procent.
Joel Ahonen varnar för att de höga hyreshöjningarna kan påverka inflationstakten och därmed hela Sveriges ekonomi:
– Ska vi ta oss igenom tuffa ekonomiska tider måste alla ta ett samhällsansvar. Det ansvaret kan inte alltid bara landa på konsumenterna, här måste även fastighetsägare dra sitt strå till stacken, avslutar han.
Analys från alltomhyra.se
Den aktuella utvecklingen av hyrorna i Blekinge är en blandning av lättnad och oro. För hyresgästerna innebär en 5-procentig höjning fortfarande en stor ekonomisk belastning, särskilt för utsatta grupper som barnfamiljer och pensionärer. För många kan detta betyda att det blir nödvändigt att minska på andra nödvändiga utgifter, vilket ställer krav på att hushållen måste vara extra ekonomiskt medvetna.
Hos de olika kommunerna ser vi en snittökning på hyreskostnader där förhållandet mellan verkliga höjningar och de yrkade nivåerna är markant. Karlshamn, exempelvis, har en begäran på 13,1 procent men landar på 5,2. Detta visar på en diskrepans mellan hyresvärdarnas krav och marknadens nuvarande realiteter.
Ur ett större perspektiv kan de höga hyreshöjningarna påverka landets inflation och driva upp levnadskostnaderna generellt. Om fastighetsägare, som Joel Ahonen föreslår, tar sitt ansvar kan vi potentiellt se en mer hållbar hyresutveckling framöver. Det handlar i slutändan om att hitta en balans där både hyresgästers och hyresvärda rättigheter respekteras.