I Jönköpings län har hyresnivåerna ökat med i genomsnitt 4,7 procent under 2025, vilket är en minskning jämfört med de kraftiga höjningar som skett tidigare år. Hyresvärdarnas krav på hyreshöjningar har dock legat på hela 12,9 procent, vilket Hyresgästföreningen nu reagerar på. Joel Ahonen, försteförhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, påpekar att de nuvarande nivåerna fortfarande är för höga för många hyresgäster.
– Nivån på hyreshöjningarna är visserligen något lägre i år, men det är ändå inte tillräckligt. Många hyresgäster, inte minst barnfamiljer och pensionärer, har det otroligt tufft just nu, säger han.
Trots att 90 procent av landets hyresförhandlingar nu är klara kvarstår hyreshöjningarna som ett problem. Ahonen betonar att kampen för lägre hyresnivåer kommer att fortsätta, i syfte att ge hyresgästerna en ekonomisk lättnad. Sammanställningar från olika kommuner visar att hyreshöjningarna varierar, med exempelvis Aneby som har en höjning på 5,4 procent och Gnosjö på 5,0 procent, medan yrkandena ligger betydligt högre.
– De höga hyreshöjningarna driver upp inflationen och påverkar hela Sveriges ekonomi, avslutar Joel Ahonen.
Analys från alltomhyra.se
Den genomsnittliga hyreshöjningen på 4,7 procent i Jönköpings län kan verka som en lättnad jämfört med tidigare år, men för många hyresgäster är detta fortfarande en betydande utgift. För exempelvis ett hushåll som betalar 8 000 kronor i månadshyra innebär en 4,7 procentig ökning ett tillskott på 376 kronor varje månad eller cirka 4 500 kronor om året. Detta pressar särskilt barnfamiljer och pensionärer, som anges av Ahonen.
Samtidigt är det intressant att notera att fastighetsägarna yrkar på mycket högre höjningar, vilket indikerar en konflikt mellan hyresgästers och ägares intressen. Om fastighetsägarna inte anpassar sig till den ekonomiska verkligheten kan det resultera i ytterligare inflationspress, vilket kan påverka de som redan kämpar för att få ekonomin att gå ihop. En mer ansvarsfull strategi från fastighetsägarna kan därför vara en nyckel till både stabilisering av hyrorna och ett mer hållbart samhälle.