Under 2025 har hyrorna i Kronoberg höjts med i genomsnitt 4,7 procent. Detta innebär en nedgång jämfört med tidigare år, men många hyresgäster kämpar fortfarande med ökande levnadskostnader. Hyresgästföreningen kräver nu att fastighetsägare tar ett större ansvar för den ekonomiska situationen.
Trots att hyreshöjningarna för 2025 är något lägre, kvarstår kraven från hyresvärdarna med ett medel på 11,6 procent. Joel Ahonen, försteförhandlare vid Hyresgästföreningen region Sydost, påpekar att även de nuvarande höjningarna känner som en tung börda för många som redan har det ekonomiskt tufft.
– Det är väldigt mycket pengar för de hyresgäster som kämpar för att få sin vardag att gå ihop, säger han. Många, särskilt barnfamiljer och pensionärer, har tufft och måste vända på varje krona.
För närvarande är 90 procent av hyresförhandlingarna för 2025 klara, och snittet visar att hyreshöjningar landar på 4,7 procent för både privata och kommunala bostadsbolag. Även om detta markerar en nedåtgående trend jämfört med tidigare år, betonar Ahonen att hyreshöjningarna fortfarande ligger på en ohållbar nivå.
– Vi är inte nöjda förrän vi ser en tydlig ekonomisk lättnad för hyresgästerna, avslutar han.
Ett flertal kommuner visar varierande nivåer av hyreshöjningar, där Alvesta har höjt med 4,9 procent och Tingsryd med 4,5 procent, medan andra har högre yrkanden.
Ahonen avslutar med att påpeka att de höga hyreshöjningarna påverkar hela Sveriges ekonomi.
– Ska vi ta oss igenom tuffa ekonomiska tider måste alla ta ett samhällsansvar. Här måste även fastighetsägare dra sitt strå till stacken, avslutar han.
Analys från alltomhyra.se
Hyreshöjningarna i Kronoberg, som i genomsnitt ligger på 4,7 procent, innebär att många hushåll fortsätter att kämpa ekonomiskt. För barnfamiljer och pensionärer, som redan har begränsade resurser, kan detta innebära att de måste prioritera bort andra viktiga utgifter som mat eller mediciner. Speciellt för dem med begränsad inkomst kan en hyreshöjning på 4,7 procent betyda extra hundratals kronor i månaden, vilket kan göra stor skillnad i deras budget.
Samtidigt, för fastighetsägarna är det viktigt att upprätthålla sina inkomster för att kunna investera i underhåll av byggnader och service. Genom att anpassa hyreshöjningarna till mer hållbara nivåer, kan man dock behålla en stabil hyresmarknad och attraktivitet för potentiella hyresgäster.
Det är tydligt att både hyresgäster och fastighetsägare måste arbeta tillsammans för att hitta hållbara lösningar som gynnar alla parter och bidra till en mer stabil bostadsmarknad.