Regeringen har beslutat att tillfälligt höja rot-avdraget till 50 % för renoveringar som betalas från och med den 12 maj och fram till årets slut. Syftet med denna åtgärd är att ge nödvändigt stöd till byggbranschen i ett utmanande konjunkturläge.
Beslutet har mötts av positiva reaktioner inom branschen. Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial, uttrycker sin entusiasm:
– Att regeringen nu höjer rot-avdraget är ett mycket positivt besked. Det visar att regeringen lyssnar på oss i branschen och tar krisen i byggbranschen på allvar. Vi är övertygade om att det kommer göra stor skillnad för Sveriges hantverkare och byggföretag, säger han.
Den tillfälliga höjningen gäller alltså enbart renoveringar som betalas under tidsperioden, och den förväntas ge en välbehövlig stimulans till sektorn. För både privatpersoner och företag innebär detta en chans att genomföra renoveringar till en lägre kostnad, vilket kan vara avgörande för hyresgäster som planerar förbättringar i sina hem.
Analys från alltomhyra.se
Den tillfälliga höjningen av rot-avdraget kan ha betydelse för hyresmarknaden genom att uppmuntra fler renoveringar. För hyresgäster kan det betyda att fastighetsägare är mer benägna att investera i sina fastigheter, vilket kan leda till förbättrade boendeförhållanden. Det kan även betyda att fler trädgårdar, balkonger och gemensamma utrymmen fräschas upp.
Samtidigt finns det en oro för att detta kan leda till högre hyror på sikt, då fastighetsägare kan välja att kompensera för renoveringskostnader genom att höja hyrorna. Även om många fastighetsägare kommer att vilja dra nytta av det förbättrade grönområdena för att öka attraktiviteten, finns det en balansgång mellan att investeringarna gynnas och att hyresgäster inte straffas med högre avgifter. För att behålla en stark hyresmarknad krävs att alla parter får ut något av den tillfälliga höjningen av rot-avdraget.