Hyreshöjning i Lund: 5,3 procent för 2 200 lägenheter

Hyresgäster i Lund kommer att se sina hyror stiga med 5,3 procent från den 1 januari 2025, efter ett beslut av en skiljeman. Denna hyreshöjning påverkar cirka 2 200 lägenheter i området.

Fastighetsägarna Syd avbröt förhandlingarna med Hyresgästföreningen och valde istället att gå till skiljeman för att avgöra hyreshöjningarna. Den initiala begäran från fastighetsägarna var en hyreshöjning på hela 13,8 procent. Förhandlingarna inleddes tidigare i höst, men när de bröts i september överlämnades frågan till en oberoende skiljeman, vars beslut nu har publicerats.

Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne, uttrycker sin oro över den beslutad hyreshöjningen:

– Det är en hyreshöjning som kommer att påverka många hyresgäster. Jag har faktiskt svårt att se varför just dessa fastighetsägare skulle vara berättigade en högre hyreshöjning än de flesta andra i landet.

Hyresgästföreningen framhäver den ekonomiska press som många hyresgäster i Sverige står inför. Enligt en undersökning från Indikator Opinion upplever cirka en tredjedel av hyresgästerna att deras inkomster inte räcker för både boende och andra hushållskostnader.

Fastighetsägarna har även begärt skiljemannaförfarande i andra kommuner, vilket Hyresgästföreningen ifrågasätter.

— Vi tycker inte att det hade behövt gå till skiljeman över huvud taget. För hyresgästernas skull borde vi kunna komma överens tidigare. För det krävs att Fastighetsägarna klarar av att se att det finns två perspektiv i en förhandling, deras och hyresgästens, säger Bendzovski.

I januari 2023 trädde en ny lag i kraft som ger även privatvärdar rätt att använda ett oberoende tvistlösningsorgan för hyrestvister. Denna lag gör det möjligt för en part att begära att en skiljeman avgör hur mycket hyran ska höjas, vilket ska ske inom en viss tidsram efter att förhandlingarna har inletts. Skiljemannen gör sina bedömningar med hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten.

Analys från alltomhyra.se

Hyreshöjningen på 5,3 procent kan verka rimlig i jämförelse med den ursprungliga begäran på 13,8 procent, men den kommer ändå att ha en betydande påverkan på hushållens ekonomi. För en normal tvåa i Lund kan detta innebära en ökning av hyran med cirka 600 kronor per månad, vilket kan kännas tungt för många hyresgäster särskilt när ekonomin är ansträngd.

Å andra sidan kan fastighetsägarna se detta som ett steg mot att kunna behålla och renovera sina fastigheter, vilket på sikt kan öka värdet och locka fler hyresgäster. Utmaningen för dem ligger i att balansera mellan sina ekonomiska behov och hyresgästernas förmåga att betala. Om dialogen mellan parterna inte förbättras kan vi se fler av dessa tvister på kommunal nivå framöver, vilket skulle kunna leda till en större osäkerhet på hyresmarknaden.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *