Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Skebo har misslyckats med att enas i hyresförhandlingarna, vilket nu har lett till att ärendet överlämnats till Hyresmarknadskommittén (HMK). Från den 1 maj kommer hyrorna att höjas med 5 procent, medan nya lägenheter får en lägre höjning.
Johannah Malmin, förhandlare på Hyresgästföreningen, ger sin syn på situationen:
– Vi hade hellre sett en lösning vid förhandlingsbordet. Hyresförhandlingar avgörs alltid bäst lokalt. Med det sagt har ändå Skebo agerat ansvarsfullt gentemot sina hyresgäster, i och med att bolaget inte kräver in någon höjning retroaktivt. Detta till skillnad från många privata hyresvärdar i Skellefteå, som utöver hyreshöjningen också kräver retroaktiv betalning, säger Malmin.
Skebo inledde förhandlingarna med en önskan om en höjning på 6,71 procent från den 1 april. Hyresmarknadskommittén, som grundades 1957, är en viktig aktör i tvister mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsföretag.
Den kommande hyreshöjningen påverkar många hyresgäster, och utfallet av förhandlingarna har stor betydelse för boendekostnaderna i regionen.
Analys från alltomhyra.se
Den fastställda hyreshöjningen på 5 procent kommer att påverka många hushåll ekonomiskt. För en lägenhet med en hyra på 8 000 kronor innebär det en ökning med 400 kronor i månaden, vilket kan kännas tungt för många hyresgäster, särskilt i en tid med stigande levnadskostnader. I kontrast till detta har Skebo beslutat att inte kräva retroaktiva höjningar, vilket kan ses som en fördel för hyresgästerna. Detta står i kontrast till privata hyresvärdar som i vissa fall kräver att hyresgäster betalar retroaktiva belopp, vilket kan leda till svårigheter för dem som har begränsad ekonomi.
Skebos beslut att gå vidare med HMK istället för att nå en lokal överenskommelse kan också signalera en förändring av hur allmännyttiga hyresvärdar hanterar förhandlingar framöver. Det återstår att se hur detta påverkar framtida hyresdiskussioner och hur hyresgäster reagerar på kommande förändringar.