Hyresgästföreningen och Familjebostäder har tecknat ett samrådsavtal som syftar till att stärka hyresgästernas rätt till inflytande vid kommande upprustningar. Avtalet, som har signerats av båda parter, innebär att renoveringar kommer att genomföras varsamt och att hyresgästerna får möjlighet att påverka både sin egen lägenhet och gemensamma utrymmen.
Genom att upprustningarna ska ske med fokus på återbruk och bevarande av inredning skapas positiva effekter för både miljö och hållbarhet, vilket också påverkar hyresnivåerna. Adam Hillawi, försteförhandlare på Hyresgästföreningen, säger:
– Vi har under lång tid kämpat för att få detta avtal på plats för hyresgästerna. Det nya avtalet ger dem rätt till inflytande vid kommande upprustningar och stärker deras möjlighet att påverka.
Avtalet reglerar även hyresgästernas rätt till ekonomisk ersättning för hinder och men i nyttjanderätten, vilket kan uppstå i samband med upprustningen. Peter Bylund, ordförande i förhandlingsdelegationen med Familjebostäder, kommenterar:
– Istället för att bolaget bestämmer allt ska hyresgästerna nu inkluderas i processen. Det handlar om inkludering som är bra för bolaget, en närmare dialog och förståelse för hyresgästernas situation, tankar och kunskap vinner alla på, avslutar han.
Analys från alltomhyra.se
Det nya avtalet mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder är ett viktigt steg mot ökat inflytande för hyresgästerna. Genom att involvera hyresgästerna i upprustningsprocessen skapas en mer transparent dialog mellan parterna vilket är fördelaktigt på många nivåer.
För hyresgäster innebär detta konkret möjligheten att påverka hyran som kan följa av renoveringar. Om renoveringar inkluderar bevarande av befintlig inredning kan detta potentiellt dämpa hyreshöjningar. Samtidigt ökar medvetenheten om miljö och hållbarhet vilket kan attrahera fler hyresgäster som värderar dessa aspekter.
Familjebostäder å sin sida kan förvänta sig högre kundnöjdhet och kan därmed minimera risken för konflikter och missnöje. Med hyresgäster som aktivt deltar i beslut, kan man bygga en bättre relation och förståelse för varandras behov. Det kommer eventuellt att skapa en mer stabil boendemiljö, vilket båda parter vinner på.