Enligt SBAB:s senaste analys har efterfrågan på nya bostäder i Sverige under det tredje kvartalet 2024, i genomsnitt, varit i balans. Trots detta finns det regionala skillnader som ger upphov till ett växande underskott, särskilt i storstadsområden och vissa kommuner. Efterfrågan, baserat på hushållens betalningsförmåga, visar att det i genomsnitt råder balans mellan efterfrågan och utbudet av nya bostäder. I Storstockholm, däremot, upplever marknaden redan ett underskott på villor, och andra områden står inför liknande utmaningar.
Det har skett en betydande nedgång i antalet påbörjade bostäder, vilket har bidragit till att det tidigare stora utbudsöverskottet i områden som Järfälla och Täby minskat. Trots en växande efterfrågan syns inga tydliga förbättringar i försäljningen av nya bostäder. Enligt SBAB:s analys, som bygger på Booli Housing Market Index (HMI), har HMI fortsatt att sjunka under kvartal 3, vilket kan leda till ett framtida underskott om trenden fortsätter.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB, påpekar att hög inflation och ränteuppgångar under tidigare år har drabbat efterfrågan hårt och lett till färre påbörjade bostäder. Även om det på nationsnivå visas en balans, är det tydligt att skillnaderna är stora beroende på geografiska områden. Försäljningen av nya bostäder är fortfarande låg och bostäder ligger i genomsnitt kvar till försäljning i 8–9 månader.
– Situationen för bostadsbyggarna förblir dyster. Många nya objekt prissänks och försäljningstiderna är långa, säger Boije.
Trots dessa utmaningar finns det ljusglimtar. En inflation i linje med Riksbankens mål och fallande byggkostnader kan potentiellt öka intresset för nya bostäder. Boije framhäver att de tidigare skyhöga byggkostnaderna har påverkat marknaden, men de sjunkande priserna på byggmaterial kan ge hopp åt den pressade bostadsbyggarbranschen.
Analys från alltomhyra.se
Den aktuella situationen på bostadsmarknaden har betydande konsekvenser för både boende och fastighetsägare. För boende kan det kommande underskottet innebära högre priser och längre väntetider för att få tillgång till nya bostäder, vilket kan leda till ökad osäkerhet och svårigheter för hushåll med begränsad betalningsförmåga. Fastighetsägare å sin sida kan stå inför utmaningar med att sälja sina objekt till rimliga priser. Om priserna fortsätter att sjunka, kan det även påverka investeringarna i byggsektorn negativt, vilket ytterligare kan förvärra det aktuella underskottet av nya bostäder. Genom att hålla ett öga på utvecklingen kan både boende och fastighetsägare, särskilt i regioner med underskott, anpassa sina strategier för att hantera den osäkra marknadssituationen.
Lämna ett svar