Fastighetsägarna kräver åtgärder mot kraftiga taxehöjningar

I ett öppet brev till Kalmars kommunfullmäktige varnar Fastighetsägarna för de kraftiga taxehöjningarna, med en föreslagen ökning av VA-taxan med 9,5 procent. Sedan 2018 har taxan ökat med över 76 procent, vilket påverkar fastighetsägarna negativt.

Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar, lyfter fram att medlemmarna har upplevt historiskt höga kostnadsökningar inte bara för vatten och avlopp utan även för fjärrvärme, samtidigt som hyrorna inte har kunnat hållas i takt med dessa ökningar. Detta skapar en osäkerhet och minskar incitamenten för fastighetsägare att investera i både befintliga och nya hyreslägenheter.

– Nu kräver vi att kommunen inför ett abonnentråd där kommunen och kunderna kan mötas, säger Jonas Hellberg.

I brevet understryker Fastighetsägarna vikten av rimliga taxor för att göra Kalmar till en attraktiv kommun för fastighetsföretagande. De framhäver också fem förslag för att förbättra kommunikationen och dialogen kring taxehöjningar:

1. Införa ett abonnentråd med representanter från kunderna för ökad förankring och minskad misstro.
2. Ansöka om medlemskap i Prisdialogen för att öka transparensen och skapa rättvisa fjärrvärmetaxor.
3. Fatta beslut om taxor i god tid före årsskiftet för att ge rimliga planeringsförutsättningar för fastighetsägare och hushåll.
4. Skapa en ny modell för ansvar kring vatten- och avloppsnätet som involverar stat, kommun och VA-kollektivet.
5. Uppdatera ägardirektiven med krav på effektiviseringar för att möta den höga expansionstakten i Kalmar.

Fastighetsägarna hoppas att dessa åtgärder ska leda till en bättre dialog och ökad förståelse mellan kommunen och fastighetsägare. Brevet har bilagts för vidare beaktande av kommunfullmäktige.

Analys från alltomhyra.se

Den kraftiga höjningen av VA-taxan med 9,5 procent kan få stora konsekvenser för både boende och fastighetsägare i Kalmar. Ska vi anta att en typisk hyresgäst betalar 1 000 kronor i månaden för VA, innebär en ökning på 9,5 procent att kostnaden stiger till 1 095 kronor. För en fastighetsägare som har flera hyreslägenheter hamnar de extra utgifter snabbt på flera tusenlappar varje månad. Utan motsvarande hyreshöjningar riskerar många fastighetsägare att få svårt att finansiera underhåll och nya investeringar, vilket i sin tur kan leda till att hyrorna stiger eller att kvalitén på boendet försämras.

För fastighetsägarna är det därför avgörande att få till stånd fler dialoger med kommunen för att skapa rimliga och förutsägbara taxor. Höga kostnader kan hindra nybyggnation, vilket ytterligare kan förvärra bostadsbristen och leda till otrygghet bland hyresgäster. En ökad kommunikation och genomförande av de föreslagna åtgärderna kan i bästa fall skapa en stabilare hyresmarknad för både hyresgäster och fastighetsägare.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *