Hyresförhandlingarna mellan Knivstabostäder och Hyresgästföreningen har stannat av, då parterna är långt ifrån en överenskommelse. Knivstabostäder har begärt en hyreshöjning på 17 procent från den 1 april 2025, något som Hyresgästföreningen anser vara orealistiskt. Det första konkreta yrkandet från Knivstabostäder kom i december, strax efter att förhandlingarna inleddes den 1 oktober 2024.
Bolaget motiverar sin begäran med ett stort underhållsbehov som de önskar få kostnadstäckt.
– De motiverar höjningen med ett sedan länge uppdämt underhållsbehov som de kräver full kostnadstäckning för, säger Carl-Wilhelm Hellstedt, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen.
Trots Hyresgästföreningens försök att presentera konstruktiva lösningar har Knivstabostäder hållit fast vid sitt ursprungliga yrkande. Hellstedt understryker att det saknas vilja från bolaget att överväga alternativ som skulle ta hänsyn till de sociala konsekvenserna av en så kraftig hyreshöjning.
– Vi kan inte gå bolaget till mötes på dessa höga yrkade nivåer. En höjning på 17 procent skulle innebära ett påslag på en hyra på 7 000 kr, vilket innebär 1 190 kr mer per månad. Redan idag har många hyresgäster svårt att få ekonomin att gå ihop efter tre år med hög inflation och höga hyreshöjningar, avslutar Carl-Wilhelm Hellstedt.
Analys från alltomhyra.se
Den pågående konflikten mellan Knivstabostäder och Hyresgästföreningen belyser ett växande problem på hyresmarknaden. En hyreshöjning på 17 procent skulle potentiellt drabba många hyresgäster hårt, särskilt i en tid av hög inflation. För dem med en månadshyra på 7 000 kronor skulle det innebära en extra kostnad på 1 190 kronor i månaden.
Detta kan sätta press på hushållen, som redan brottas med ökade levnadskostnader. Många har redan svårt att få ekonomin att gå ihop, och en sådan kraftig höjning kan tvinga vissa hyresgäster att överväga att flytta, vilket kan leda till ökad bostadsosäkerhet.
Å andra sidan behöver Knivstabostäder åtgärda sitt underhållsbehov och hitta en hållbar lösning. Att enbart titta på hyreshöjningar utan att beakta de sociala konsekvenserna kan skapa en ogynnsam situation både för hyresgäster och för bolaget själva. Det är avgörande att parterna kommer fram till en överenskommelse som kan balansera både behovet av underhåll och hyresgästernas ekonomiska verklighet.