Torsås Bostads AB har inlett en genomgång av hyrorna för omkring 200 lägenheter, med fokus på att genomföra en bruksvärdering av hela sitt bestånd. Företaget planerar att höja hyrorna med upp till 32 procent, en nivå som Hyresgästföreningen anser är oacceptabel.
Robin Aulin Söderqvist, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, uttrycker sin oro:
– Så höga hyreshöjningar är det nog ingen som tycker är rimligt. Hyresnivåerna i Torsås ligger redan på en hög nivå, och en ökning med 32 procent är extremt. Om hyrorna höjs så mycket kommer hyresgäster snart inte att ha råd att bo kvar.
Hyresgästföreningen planerar ett bomöte den 4 december klockan 18.00 på Mariahemmet för att informera berörda hyresgäster om den pågående situationen.
I Sverige tillämpas bruksvärdeshyror vilket innebär att hyrorna ska vara jämförbara för likvärdiga lägenheter. Genom årliga hyresförhandlingar kommer bostadsbolag och Hyresgästföreningen överens om hyror. En bruksvärdering kan leda till både sänkningar och höjningar av hyror, beroende på marknadens behov.
Torsås Bostads AB har förklarat att syftet med översynen är att rätta till eventuella snedvridningar i hyressättningen. Hyresgästföreningen föreslår en mer systematisk hyressättning för att uppnå en mer rättvis och stabil hyra över tid.
– Vissa hyresvärdar använder en bruksvärdering som ett sätt att höja hyrorna mellan de årliga justeringarna. Tyvärr upplever vi att bolaget vill trissa upp redan höga hyror, vilket är oerhört tråkigt, avslutar Robin Aulin Söderqvist.
Analys från alltomhyra.se
Den föreslagna hyreshöjningen i Torsås, som kan nå upp till 32 procent, påverkar både hyresgäster och fastighetsägare. För hyresgäster betyder detta eventuellt fler hundralappar i månadsavgift eller mer. Om en hyra exempelvis ligger på 5 000 kronor, kan detta innebära en höjning med 1 600 kronor, vilket kan bli ohållbart för många.
För Torsås Bostads AB kan en sådan höjning öppna upp för ökad intäkter men också skapa ett utbrett missnöje bland hyresgästerna. Det kan leda till ökad omsättning av lägenheter och tomma bostäder om hyresgäster väljer att flytta. Å ena sidan kan bolaget argumentera för att det är nödvändigt för att växa och renovera, men å andra sidan kan det resultera i en boendeutmaning för kommunens invånare. Det kommer att bli en utmaning för dem att balansera dessa ökningar med hyresgästernas behov och livssituation.
Lämna ett svar