Hyresförhandlingarna i Helsingborg slutförda – hyrorna höjs med 5,25 procent

Hyrorna i Helsingborg har nu beslutsfattats efter definitiva hyresförhandlingar som inleddes i juni. Fastighetsägarna Syd vände sig till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd, och hyreslokalerna kommer att se en höjning av hyrorna med 5,25 procent från och med den 1 januari 2025.

Rekommendationen har diskuterats både med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd, som betonade att avgående kostnader för bostadsförvaltning har ökat betydligt, och att de föreslagna höjningarna inte når upp till det som faktiskt behövs för att täcka dessa kostnader. Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd, säger:

– Beslutet innebär en höjning som ligger över de nivåer som diskuterats vid förhandlingsbordet, men är ändå lägre än vad som behövs för att täcka de stora kostnadsökningarna som branschen just nu står inför.

Förhandlingarna har pågått i tre månader utan att parterna nått en överenskommelse, vilket ledde till att Fastighetsägarna sökte hjälp från Hyresnämnden under den nya lagstiftningen som trädde i kraft 2023. Skiljemannen Vanja Lycke har nu lämnat en rekommendation som ska gälla för hela beståndet som omfattas av tvisten.

Inom två veckor ska parterna nu omvandla skiljemannens rekommendation till en förhandlingsöverenskommelse, vilket är ett gemensamt ansvar för att ge hyresgäster och hyresvärdar ett snabbt besked om hyran under 2025.

Så här fungerar tvistelösningen:

  • Tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling kan antingen part vända sig till Hyresnämnden för att utse en skiljeman.
  • Hyresnämnden ska skyndsamt utse en skiljeman.
  • Tvisten avgörs inom sex veckor efter att skiljemannen valts.
  • Parterna omsätter inom två veckor skiljemannens rekommendation i en överenskommelse.

Analys från alltomhyra.se

Den föreslagna hyreshöjningen på 5,25 procent kan ha en stor påverkan på både hyresgäster och fastighetsägare i Helsingborg. För en typisk lägenhet med en hyra på 8 000 kronor per månad innebär detta en mildrat tillskott på 420 kronor i månaden, vilket årligen blir en ökning på 5 040 kronor. För hyresgäster kan detta medföra ökade ekonomiska påtryckningar, särskilt i en tid med stigande levnadskostnader.

Å andra sidan är för fastighetsägare den nya hyreshöjningen ett nödvändigt steg för att täcka de stigande kostnaderna för bostadsförvaltning. Med en bransch där kostnaderna stiger snabbare än hyrorna, kan denna justering också ses som en anpassning till marknadens verkligheter. Den framtida dialogen mellan parterna kan bli avgörande för att hitta en balans mellan hyresgästers ekonomiska behov och fastighetsägarnas krav på hållbara intäkter.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *