Hyresförhandlingarna i Kävlinge och grannkommuner når ny del

Hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har stött på patrull i Kävlinge, Höör, Hörby och Eslöv. Efter flera månader av förhandlingar utan framsteg har Fastighetsägarna Syd nu begärt att hyresnämnden utser en skiljeman för att avgöra konflikten. Eftersom förhandlingarna inleddes i augusti har det blivit en utdragen process utan enighet om hyrorna.

Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd, förklarar:

– Vi står alldeles för långt ifrån Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet. Hyran är fastighetsägarens enda intäkt och den ska täcka kostnader för underhåll, räntor, höjningar av taxor, förvaltning och personal. Det är nödvändigt för att vi ska ha välskötta lägenheter och fastigheter som våra hyresgäster trivs i.

Hyresnämnden förväntas agera snabbt och utse en skiljeman, vilket innebär att tvisten kan avgöras inom sex veckor. Hulthe Andersson framhåller betydelsen av den nya processen:

– Det är bra att det numera finns ett nytt verktyg i verktygslådan vid låsta förhandlingspositioner, men vi hade önskat att både hyresgäster och hyresvärdar redan nu hade fått besked om nästa års hyra, avslutar han.

Så här fungerar lösningen: För att utse en skiljeman kan parterna vända sig till hyresnämnden tidigast tre månader efter att förhandlingarna inletts.

Analys från alltomhyra.se

Den aktuella konflikten kring hyresförhandlingarna i Kävlinge och angränsande kommuner belyser en växande oenighet mellan hyresgäster och fastighetsägare. För hyresgästerna kan detta innebära osäkerhet gällande framtida hyror, vilket också kan medföra oro kring boendekostnader. Om fastighetsägarna får gehör för höjningar, kan detta påverka hushållens ekonomiska situation.

Å andra sidan, om en överenskommelse inte kan nås och hyrorna inte höjs, riskerar fastighetsägarna att få svårt att täcka kostnader för underhåll och drift av sina fastigheter, vilket kan leda till nedgång i boendestandarden. Det är således en balansgång där båda parter har legitima behov och intressen att tillgodose. Skiljedomen kan därför bli avgörande för hur framtiden ser ut för både hyresgäster och fastighetsägare i regionen.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *