En skiljeman har beslutat om en hyreshöjning på 5,1 procent som träder i kraft den 1 januari 2025. Detta påverkar drygt 430 hushåll som hyr av privata fastighetsägare i Ale. Hyresgästföreningen i Västra Sverige belyser att detta kan få allvarliga konsekvenser för hyresgäster som redan kämpar med sin ekonomi.
Lashkar Salah, förhandlare på Hyresgästföreningen, säger:
– Det här är en hög höjning som såklart kommer påverka många hyresgäster som redan har en tuff ekonomisk situation. Samtidigt är det långt ifrån fastighetsägarnas krav på 15 procent, men ändå alldeles för högt. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer.
Salah kritiserar också beslutet att hyreshöjningen träder i kraft den 1 januari istället för den 1 april, vilket har varit praxis tidigare. Detta skapar en extra ekonomisk belastning för hyresgästerna.
– Det har varit tydligt från första förhandlingstillfället att Fastighetsägarna GFR inte ville förhandla lokalt utan bara vänta in chansen att gå till skiljeman genom att stå fast vid skyhöga krav som vi aldrig kan gå med på. Det är inte seriöst och respektlöst mot hyresgästerna, menar han.
Enligt nya lagar som trädde i kraft den 1 januari 2023 kan privatvärdar nu få tillgång till en oberoende tvistlösning för hyrestvister. En part kan ansöka om att en skiljeman avgör hur mycket hyran ska höjas inom en viss tidsram. Skiljemannen ger en skriftlig rekommendation, och parterna har sedan två veckor på sig att nå en överenskommelse.
Det är också värt att notera att det finns en tvistlösning för situationer där Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag inte kommer överens i de årliga hyresförhandlingarna, vilket hanteras av Hyresmarknadskommittén (HMK).
Analys från alltomhyra.se
Den beslutade hyreshöjningen på 5,1 procent kan svida för hyresgäster i Ale, speciellt för de med en redan pressad ekonomi. För en hyra på 10 000 kronor kommer höjningen att innebära en ökning på 510 kronor i månaden, vilket kan vara kännbart för familjer och individer med tighta budgetar.
Samtidigt betyder beslutet att fastighetsägarna, trots sina tidigare krav på 15 procent, får möjligheten att justera sina intäkter något, vilket kan vara nödvändigt för underhåll och investeringar i fastigheterna. För dem kan detta vara ett steg mot att säkerställa att deras egendomar förblir i gott skick och attraktiva för nya hyresgäster. Balansen mellan rättvisa hyresnivåer och fastighetsägarnas behov kommer att förbli en viktig fråga i den pågående diskussionen om hyresmarknaden.
Lämna ett svar