Enligt Hyresgästföreningen har en skiljeman nu beslutat om en hyreshöjning på 5,3 procent från och med den 1 januari 2025 för 21 hushåll som bor hos privata hyresvärdar i Härryda. Höjningen är en rekommendation från den skiljeman som utsetts att avgöra hyresnivån i denna region och berör hushåll som representeras av Fastighetsägarna GFR.
Tommy Dunerstrand, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, uttrycker sin oro över den föreslagna höjningen:
– Det här är en hög höjning som såklart kommer påverka många hyresgäster som redan har en tuff ekonomisk situation. Samtidigt är det långt ifrån fastighetsägarnas krav på 15,4 procent, men ändå alldeles för högt. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer.
Dunerstrand påpekar också att det är olyckligt att höjningen träder i kraft från 1 januari, vilket innebär en extra kostnad för hyresgästerna.
Hyresgästföreningen kritiserar Fastighetsägarna GFR för att de två år i rad har valt att gå till skiljeman istället för att ge lokala förhandlingar en ärlig chans.
– Det har varit tydligt från första förhandlingstillfället att Fastighetsägarna GFR inte ville förhandla lokalt utan bara vänta in chansen att gå till skiljeman genom att stå fast vid skyhöga krav som vi aldrig kan gå med på. Det är inte seriöst och respektlöst mot hyresgästerna, avslutar Dunerstrand.
Enligt en ny lag som trädde i kraft den 1 januari 2023 har privatvärdar nu tillgång till ett oberoende organ för tvistlösning vilket gör det möjligt för en part att ansöka om att en skiljeman ska avgöra hyreshöjningen. Skiljemannen ger en skriftlig rekommendation om hyreshöjning, och parterna skall försöka nå en överenskommelse inom två veckor. Trots skiljeförfarandet är det fortfarande möjligt för parterna att nå en lokal överenskommelse.
Analys från alltomhyra.se
Hyreshöjningen på 5,3 procent i Härryda kommer att påverka hyresgästerna på flera sätt. För ett hushåll med en hyra på 10 000 kronor innebär detta en ökning med 530 kronor i månaden. Detta kan vara en stor belastning för hushåll med ansträngd ekonomi, särskilt när många har svårt att få ekonomin att gå ihop.
För fastighetsägarna innebär beslutet en möjlighet att höja intäkterna, men de bör också ta hänsyn till hyresgästers reaktioner och den allmänna efterfrågan på bostäder. Om hyrorna ökar för mycket kan det leda till att hyresgäster söker sig till billigare alternativ, vilket kan påverka deras intäkter på lång sikt. Därmed är det viktigt för fastighetsägarna att navigera denna balansakt för att säkerställa både hyresgäster och sina egna intressen.
Lämna ett svar