Hyresmarknaden skakas av växande tomma bostäder

Under det första halvåret 2024 har antalet vakanta bostäder bland Sveriges Allmännyttas medlemsföretag ökat från knappt 7 000 till över 9 500. Denna kraftiga ökning skapar ekonomiska utmaningar för både bostadsföretagen och deras ägare, kommunerna. Läs mer om situationen i mindre kommuner där problemet är särskilt påtagligt.
Enligt en rapport från Sveriges Allmännytta har vakansproblemen blivit mer påtagliga, särskilt i mindre kommuner samt i utkanten av större arbetsmarknadsområden. – Rapporten visar att vakansnivåerna i de minsta regionerna har stigit till hela 8,1 procent, medan centralorterna i storstadsregioner i princip har noll vakanser, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Särskilt alarmerande är läget i vissa kommuner, där en kommun med färre än 10 000 invånare i Västerbotten har sett vakansnivån öka med 11,5 procentenheter sedan 2017. Detta beror delvis på en långsiktig negativ befolkningstrend. Även i Småland märks en förändring; flera miljonprogramsområden som tidigare hyrdes ut till Migrationsverket står nu tomma och riskerar rivning eller omvandling.

Rapporten identifierar flera faktorer bakom vakansproblemen: Hög nyproduktion har lett till att hyresgäster flyttar till nybyggda bostäder i mer attraktiva områden, vilket lämnar äldre bestånd tomma. Dessutom påverkar hushållens ekonomiska situation och demografiska utmaningar efterfrågan på bostäder.

För att hantera dessa utmaningar föreslår rapporten flera strategier: Rabatter på hyror i vissa områden för att attrahera hyresgäster, aktiv marknadsföring för att lyfta fram fördelarna med att bo i hyresrätt, och anpassning av bostadsbeståndet genom rivning eller omvandling av svåruthyrda lägenheter.

Trots att många bostadsföretag står inför tuffa tider finns det en viss optimism. – För många bostadsbolag är renoveringsbehovet av det äldre beståndet en stor utmaning. För att klara detta till en hyresnivå som hyresgästerna kan betala skulle ett renoveringsstöd för hyreshus, motsvarande rotavdraget, underlätta, avslutar Anders Nordstrand.

Analys från alltomhyra.se

Ökningen av vakanta bostäder påverkar både boende och fastighetsägare. För hyresgäster i mindre attraktiva områden kan ökade tomma lägenheter leda till pressade hyror, vilket gör det mer ekonomiskt överkomligt att bo där. Exempelvis kan en hyra som tidigare låg på 8 000 kronor sänkas till 7 000 kronor i syfte att attrahera nya hyresgäster. Å sin sida står fastighetsägarna inför utmaningen att finansiera renoveringar av äldre bestånd där hyresintäkterna pressas nedåt. För dem kan en eventuell införandet av renoveringsstöd vara avgörande för att kunna möta de ökande kostnaderna och samtidigt hålla hyrorna på en rimlig nivå. Det pågår en svår balansgång där både boende och fastighetsägare måste anpassa sig till den nya verkligheten för att hitta hållbara lösningar.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *