Hyresökningar i Malmö: Beslut om 5,15 procent höjning

Enligt ett beslut från en skiljeman kommer hyrorna för cirka 18 000 lägenheter i Malmö att höjas med 5,15 procent från och med den 1 januari 2025. Denna höjning följer efter att förhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen avbröts, vilket ledde till att ärendet överlämnades till skiljeman.

Fastighetsägarna Syd valde att låta en skiljeman avgöra hyrorna i stället för att fortsätta förhandla. Den 5,15-procentiga hyreshöjningen träder i kraft den 1 januari 2025 och berör över 18 000 hyresgäster i Malmö. Förhandlingarna inleddes tidigare än vanligt, där Fastighetsägarna Syd först krävde en höjning på hela 14,2 procent. I september beslutade de att avbryta förhandlingarna och hänsköt frågan till en oberoende skiljeman.

Skiljemannens beslut ligger över det nationella genomsnittet, något som leder till oro bland hyresgästerna. Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen södra Skåne, uttrycker sin tveksamhet kring den höga hyreshöjningen:

– Det är en hyreshöjning som kommer att påverka många hyresgäster. Jag har faktiskt svårt att se varför just dessa fastighetsägare skulle vara berättigade en högre hyreshöjning än de flesta andra i landet.

Joel Nordström, ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Malmö, kritiserar också beslutet:

– Detta är inte på något sätt en frivillig överenskommelse. Även om skiljemannens beslut kallas för en rekommendation så är det tvingande. Resultatet är orimligt höga höjningar.

Hyresgästföreningen pekar på den svåra ekonomiska situationen många hyresgäster i Sverige befinner sig i. En undersökning från Indikator Opinion visar att en tredjedel av hyresgästerna upplever ekonomisk stress och har svårt att få sin ekonomi att gå ihop.

Benny Bendzovski ytterligare lämnar ett perspektiv på situationen:

– Vi tycker inte att det hade behövt gå till skiljeman över huvud taget. För hyresgästernas skull borde vi kunnat komma överens tidigare.

Den senaste lagen, som trädde i kraft den 1 januari 2023, möjliggör för privata hyresvärdar att använda oberoende tvistlösningsorgan för hyrestvister. Skiljemannen ska ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen i området vid bedömningen av hyreshöjningar. Efter beslutet ska parterna ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor.

Analys från alltomhyra.se

Detta beslut om hyreshöjningar innebär en stor belastning för de berörda hyresgästerna, som nu kan förvänta sig högre bostadskostnader i en redan ansträngd ekonomisk situation. Med en hyreshöjning på 5,15 procent, kan exempelvis en månadshyra på 10 000 kronor stiga till 10 515 kronor. För många hushåll som redan kämpar med kostnader, kan detta innebära svårigheter att klara sina utgifter.

Å andra sidan kan denna situation ge fastighetsägarna möjlighet att investera i underhåll och förbättringar av sina fastigheter, vilket i längden kan gynna hyresgästerna genom bättre boendemiljöer. Dock är risken stor att vissa hyresgäster kommer att känna sig pressade att flytta, vilket kan leda till ökad rörlighet på marknaden. Med tanke på den tuffa ekonomiska situationen för många, är det viktigt att både hyresvärdar och hyresgäster fortsätter dialogen för att hitta hållbara lösningar.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *