En ny hyresöverenskommelse har ingåtts för cirka 9 350 lägenheter i Kristianstad, där hyrorna kommer att höjas med i genomsnitt 4,6 procent från och med 1 januari 2025. Avtalet, som har tagits fram av Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen AB Kristianstadsbyggen och AB Allön, innebär att hyresgästerna får justeringar som spänner mellan 102 och 555 kronor per månad.
Förhandlingarna har pågått under hela 2023 och har resulterat i en överenskommelse som sträcker sig över två år, för både 2024 och 2025. Enligt avtalet kommer hyressättningen för år 2025 att differentieras och tas fram mot slutet av 2024.
– Att skriva under på 4,6 procent är inte roligt. Vi har hyresgäster som berättar om oron de känner inför hyreshöjningarna. Människor som redan lever så sparsamt de bara kan och redan dragit in på kostnader för mat, läkarbesök och annat grundläggande. Förhandlingen har präglats av ett avvägande mellan bolagets behov och vad hyresgästerna klarar av att betala. Årets höjning är lägre än förra årets och vi hoppas att denna trend håller i sig, säger Michelle Komulainen, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne.
Parterna har också beaktat en partsgemensam överenskommelse som grund för de årliga hyresförhandlingarna.
Analys från alltomhyra.se
Den nya hyresöverenskommelsen i Kristianstad innebär en tydlig ökning av hyrorna, vilket kan sätta press på många boende. En genomsnittlig höjning på 4,6 procent blir i praktiken ett tillskott på 102 till 555 kronor varje månad för hyresgästerna. För en hyresgäst som betalar 7 000 kronor i månaden betyder det att den nya hyran kan komma att bli omkring 7 482 kronor. Detta kan påverka hushållens ekonomi negativt, vilket Michelle Komulainen också lyfter fram.
För fastighetsägarna handlar det samtidigt om att säkra sina inkomster, vilket gör dem mer kapabla att finansiera underhåll och renoveringar. Det är en balanserad strategi i förhandlingarna, men vinsterna visar sig vara små i jämförelse med hyresgästernas oro för framtida kostnader. Hyresgästernas kännedom om sina begränsningar och allt högre levnadsomkostnader sätter en begränsning på vad fastighetsägarna kan höja hyrorna framöver. Om detta blir en trend kan det påverka både fastighetsvärden och hyresmarknaden som helhet.
Lämna ett svar