Från den 1 februari 2025 kommer hyrorna i 13 stockholmskommuner och på Gotland att justeras med mellan 5,2 och 5,7 procent, enligt en rekommendation från skiljemannen Håkan Julius. Detta beslut har höjt oro bland Fastighetsägarna, som framhäver de växande problemen på hyresmarknaden.
Håkan Julius meddelade under onsdagen att parterna ska ha nått överenskommelser inom två veckor. Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm, uttrycker sin oro och menar att de föreslagna höjningarna är lägre än förväntat. Hon påpekar att kostnaderna för förvaltning har ökat mer än hyrorna under en längre tid.
– Dagens besked förstärker därmed problemen på hyresmarknaden, säger hon.
Rekommendationerna är i linje med andra beslut i landet, men tidpunkten för höjningarna har skjutits fram till den 1 februari istället för januari.
– Att det ska drabba hyresvärden med utebliven hyra är anmärkningsvärt, säger Brard.
Fastighetsägarna hade tidigare begärt förhandlingar för hyresjusteringar för 2025 för att kunna ge information om nya hyror innan årsskiftet.
De berörda kommunerna inkluderar Botkyrka (5,6 procent), Danderyd (5,5 procent), Ekerö (5,7 procent), samt flera andra.
Analys från alltomhyra.se
Den föreslagna hyreshöjningen på upp till 5,7 procent kan få stora konsekvenser för både hyresgäster och fastighetsägare. För hyresgäster kan detta innebära ökade boendekostnader som i värsta fall tär på deras månadsbudgetar, vilket kan leda till att en del tvingas flytta eller downsiza sina boenden för att få ekonomin att gå ihop.
För fastighetsägarna innebär detta en nödvändig justering av hyrorna för att kunna matcha de stigande driftskostnaderna. Om hyrorna inte justeras som rekommenderat kan det påverka fastighetsägarens ekonomi på sikt. Som exempel kan en hyra som idag ligger på 10 000 kronor i månaden öka med mellan 520 och 570 kronor, vilket kan göra stor skillnad för många hushåll. Reaktionen från branschen visar på en oro för att den nuvarande trenden med högre kostnader och begränsningar i hyreshöjningar kan skapa en ohållbar situation. Det handlar om att hitta en balans som tillgodoser både hyresgästers behov och fastighetsägarnas ekonomiska realiteter.