Enligt ett beslut från en skiljeman kommer hyrorna för cirka 3 700 lägenheter i Landskrona att höjas med 5,1 procent från den 1 januari 2025. Hyresgästföreningen uttrycker oro över situationen för hyresgästerna. Beslutet kommer efter att Fastighetsägarna Syd AB valt att låta hyrorna avgöras av en skiljeman, tillsatt av Hyresnämnden, istället för att fortsätta förhandla.
Detta beslut innebär en hyreshöjning som ligger över snittet för hyreshöjningar i landet. Tidigare i höst yrkade Fastighetsägarna på en hyreshöjning på hela 13,3 procent, men förhandlingarna avbröts i september.
Karl-Mikael Jensen, gruppchef för förhandlingar på Hyresgästföreningen Norra Skåne, kommenterar situationen:
– Det är väldigt märkligt att Fastighetsägarna, efter att ha påkallat förhandlingar, istället väljer att hänskjuta ärendet till en särskild skiljeman. Det är djupt olyckligt att detta leder till en så hög hyreshöjning.
Hyresgästföreningen påpekar att året har varit särskilt svårt för många hyresgäster i Sverige. En undersökning från Indikator Opinion visar att cirka en tredjedel av hyresgästerna upplever ekonomisk stress och har svårt att klara av boendekostnader och övriga hushållsutgifter. Fastighetsägarna har dessutom ansökt om skiljemannaförfarande i flera kommuner, något som Hyresgästföreningen kritiserar.
– Vi träffar överenskommelser med andra hyresvärdar som ligger på betydligt lägre nivåer. Det är tydligt att övriga delar av fastighetsbranschen reagerar på detta missbruk av lagstiftningen, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Norra Skåne.
En ny lag som trädde i kraft den 1 januari 2023 ger privatvärdar rätt att använda ett oberoende tvistlösningsorgan i hyrestvister. Skiljemannen ska ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten och ge en skriftlig rekommendation om hyreshöjning. Parterna förväntas ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor efter beslutet.
Analys från alltomhyra.se
Hyreshöjningen i Landskrona kommer att få allvarliga effekter för hyresgästerna, som redan står inför ekonomiska utmaningar. En ökning på 5,1 procent innebär att en lägenhet som idag kostar 8 000 kronor i månaden, kommer att kosta 8 408 kronor från januari 2025. För många hushåll kan detta bli en betydande summa som ytterligare belastar den redan pressade ekonomin.
Å andra sidan kan fastighetsägarna se detta som ett nödvändigt steg för att täcka ökade kostnader inom förvaltning och underhåll. Den ovanligt högre hyran kan emellertid leda till en avståndstagande från hyresgäster som ställer sig frågande till de ökade kostnaderna, vilket kan påverka uthyrningen och marknadsföringen av dessa lägenheter. Hyresgästföreningens kritik mot fastighetsägarna och den ökande trenden med skiljemannaförfaranden tyder på att det kan bli svårare för hyresvärdar att förhandla fram överenskommelser i framtiden.
Lämna ett svar