Hyrorna i Mölndal höjs med 5 procent från januari

Hyrorna i Mölndal kommer att höjas med 5 procent från och med den 1 januari 2025. Detta enligt en rekommendation från Hyresnämnden som omfattar cirka 1 700 lägenheter. Fastighetsägarna GFR har ställt sig kritiska till höjningen, då de menar att den inte räcker för att täcka de kostnadsökningar som branschen står inför.
Tidigare i år begärde Fastighetsägarna GFR att en skiljeman skulle utses för att lösa hyresförhandlingarna för 2025. Efter ett par månaders förhandlingar utan enighet kom den slutgiltiga rekommendationen den 11 december 2024.

– Dagens beslut innebär en höjning som ligger klart över de nivåer för de flerårsuppgörelser som vissa har träffat för 2025. Uppgörelsen är också mer fördelaktig än alternativen som diskuterats vid förhandlingsbordet. Samtidigt är nivån otillräcklig för att täcka branschens stora kostnadsökningar, säger Linda Siverbo, näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna GFR.

Rekommendationen innebär att alla fastigheters hyror justeras, inklusive de som haft senare hyresjusteringsdatum. En förhandlingsöverenskommelse ska nu framställas inom två veckor för att implementera skiljemannens beslut.

– Vi är inte nöjda med nivåerna, men det är en framgång att hyreshöjningen träder i kraft den 1 januari, avslutar Linda Siverbo.

Analys från alltomhyra.se

Höjningen av hyrorna i Mölndal innebär konkreta förändringar för både hyresgäster och fastighetsägare. För hyresgäster som bor i en lägenhet med en månadshyra på 8 000 kronor innebär en 5-procentig höjning ett ökat månatligt kostnad på 400 kronor. Detta kan bli betydande för många hushåll, särskilt i en tid där levnadskostnaderna ökar, och kan påverka deras ekonomiska situation negativt.

För fastighetsägarna innebär detta beslut en viss lättnad, men som Siverbo påpekar, är höjningen otillräcklig för att hantera de pågående kostnadsökningarna i branschen. Det kan leda till framtida förhandlingar och potentiellt fler konflikter mellan hyresvärdar och hyresgäster om hyror, service och underhåll.

Sammanfattningsvis, trots att hyresökningen är en förbättring jämfört med tidigare förhandlingar, står branschen inför utmaningar som kan påverka hyresgästernas boende och fastighetsägarnas ekonomi på sikt. Det finns därför en osäkerhet kring hur dessa förändringar kommer att fortskrida framöver.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *