Under årsmötet för Fastighetsägarna i Jönköpings län diskuterades avgiftshöjningar som påverkar bostadsmarknaden negativt.
Vid det nyligen genomförda årsmötet omvaldes Jens Larsson, VD på Aneby bostäder, som ordförande för ytterligare ett år. Mötet gästades av Anders Holmestig, VD för Fastighetsägarna Sverige, som underströk de kraftiga avgiftshöjningarna, särskilt gällande fjärrvärme, som skett under de senaste två åren. Enligt Holmestig har detta resulterat i ökade kostnader och pressade marginaler för fastighetsföretagen.
– Branschen behöver få bättre gehör för att kommunala avgifter utformas på ett långsiktigt hållbart sätt, annars riskerar vi att se mindre investeringar i nya bostäder och lokaler, säger Holmestig.
Larsson instämmer och pekar på att stigande kostnader för vatten och avlopp, avfallshantering, fjärrvärme och elektricitet allvarligt påverkar företagens marginaler.
– Med ett dubblerat ränteläge och kraftigt ökade personalkostnader krymper marginalerna. Att driva fastighetsbolag är precis som vilket företagande som helst – det kräver vinst för att kunna investera och utveckla verksamheten, förklarar han.
Fastighetsägarna i Jönköpings län planerar att prioritera arbetet under 2025 för att få kommunala bolag att ta större samhällsansvar, med fokus på att underlätta för bostadsbyggande som i stort sett har stannat av under lågkonjunkturen.
Mötet resulterade också i att flera kretsledamöter omvaldes, inklusive Linus Quist och Niklas Järvhammar, medan Oscar Josefsson från Emilshus i Jönköping tillkommit i kretsen. Bostadsminister Andreas Carlson uppvaktade årsmötet med en videohälsning, vilket återspeglar den viktiga roll fastighetsmarknaden spelar för samhällsutvecklingen.
Analys från alltomhyra.se
Den aktuella situationen för Fastighetsägarna i Jönköpings län tyder på ett allvarligt hot mot bostadsmarknaden. De kraftiga avgiftshöjningarna för fjärrvärme, vatten och avlopp kan leda till att framtida investeringar i nya bostäder bromsas. För fastighetsägare innebär detta att de riskerar att se minskad lönsamhet, vilket kan betyda att hyrorna för befintliga bostäder tvingas höjas för att kompensera för dessa kostnadsökningar.
En idé kan vara att fördela kostnaderna över en längre period eller etablera samarbetsavtal med kommunerna för att dämpa avgiftshöjningarna, vilket skulle gynna både ägare och hyresgäster. För den som söker bostad i området kan situationen leda till längre väntetider och mindre utbud. Om kommunerna inte tar ett större samhällsansvar riskerar boende och investeringar att bli lidande, vilket i förlängningen kan påverka hela regionens tillväxt.
Lämna ett svar