Nomineringarna för tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025 har nu öppnat, med syftet att lyfta fram framgångsrika och hållbara renoveringsprojekt. Tävlingen, som arrangeras av Sveriges Allmännytta, premierar innovativa initiativ inom återbruk och cirkulärt byggande.
– Återbruk och cirkulärt byggande är högaktuella ämnen, och därför är det extra roligt att premiera renoveringar, säger tävlingsledaren Martin Ingvarson. Denna typ av arbete bidrar inte bara till att förlänga byggnaders livslängd, utan även till att förbättra energiprestandan och minska klimatpåverkan.
Tävlingen har varit en viktig plattform för att uppmärksamma innovativa renoveringsprojekt sedan starten 2016. Tidigare vinnare inkluderar Tidaholms Bostads AB, som lyftes för sina omvandlingar av Kungsbroskolan till bostäder. Med en minskning av nyproduktion de senaste åren blir behovet av renoveringar av äldre fastigheter, särskilt de byggda före 1980-talet, allt mer akut.
En sakkunnig jury kommer att bedöma bidragen utifrån 15 kriterier, såsom hållbarhet, nytänkande och ekonomi. Tre finalister kommer att utses och besökas på plats innan vinnaren koras den 14–15 maj 2025 under Allmännyttans Fastighetsdagar i Eskilstuna.
Martin Ingvarson ser fram emot många nomineringar och betonar tävlingens betydelse för att visa hur vi kan återanvända befintliga byggnader för att möta klimatutmaningarna. Nomineringar kan skickas in fram till den 17 februari 2025.
Analys från alltomhyra.se
Den öppna nomineringsperioden för Allmännyttans bästa renovering 2025 innebär en värdefull möjlighet för fastighetsägare och entreprenörer att visa sina insatser på området. Med fokus på hållbarhet och cirkulärt byggande kan dessa renoveringar ge långsiktiga fördelar för både miljön och ekonomin. Till exempel, en renovering som förbättrar energiprestandan kan sänka driftkostnaderna för hyresgäster och fastighetsägare, och på sikt ge ett ökat ekonomiskt utrymme för investeringar.
Det är också värt att notera att intresset för trogna renoveringar växer. För de fastighetsägare som deltar kan vinsten i tävlingen inte bara ge prestige utan även fungera som en plattform för att marknadsföra sina projekt och locka framtida hyresgäster. Renoveringen av Kungsbroskolan är ett bra exempel på hur en kreativ och hållbar lösning kan ge både social och ekonomisk vinning. I takt med att fler fastighetsägare anpassar sina strategier för att bevara och renovera istället för att riva och bygga nytt, kan vi förvänta oss en positiv utveckling av den svenska hyresmarknaden framöver.