Ny hyresmodell kan förändra framtiden för Kungliga Operan

Kungliga Operan uttrycker glädje över resultaten från en utredning som visar att den nuvarande hyresmodellen med kostnadshyra inte fungerar. Vd Fredrik Lindgren betonar vikten av en ny hyresmodell som skapar tydlighet och förutsägbarhet.

Utredningen, som överlämnades till regeringen idag, visar klart att den nuvarande modellen med kostnadshyra måste avvecklas. Lindgren uttrycker sin glädje över utredningens slutsatser:

– Jag är glad över att utredaren så klart och tydligt slår fast att den nuvarande modellen med kostnadshyra inte fungerar och måste avvecklas. Det är av yttersta vikt att regeringen nu skyndsamt tar fasta på utredningens slutsatser, så att vi får en transparent, förutsägbar och rimlig hyressättning som också skapar tydlighet kring ansvaret för dessa kulturhistoriskt värdefulla byggnader vad gäller till exempel skötsel och underhåll.

Utredningen omfattar även fyra andra kulturinstitutioner och leddes av Albin Kainelainen, generaldirektör för Konjunkturinstitutet. Kungliga Operan står inför betydande förändringar då planeringen för en omfattande renovering av Operahuset i centrala Stockholm inleds, med Statens Fastighetsverk som planerar att starta arbetet 2027. Beräkningar visar att Kungliga Operans hyra för det nyrenoverade Operahuset skulle kunna bli så mycket som tio gånger högre än nuvarande hyra om den gamla hyresmodellen fortsätter gälla.

Lindgren betonar vikten av en fungerande hyresmodell:

– Vi behöver få till en fungerande hyresmodell med tydliga ansvarsförhållanden och förutsägbarhet som ger oss förutsättningar att fokusera på vår verksamhet som hela Sveriges nationalscen för opera och balett. Kungliga Operan bedriver en unik verksamhet i en unik kulturhistorisk miljö – detta måste avspeglas i valet av framtida hyresmodell.

Analys från alltomhyra.se

Den föreslagna förändringen i hyresmodellen för Kungliga Operan kan få stora konsekvenser både för boende och fastighetsägare. För hyresgäster som besöker Operan innebär en ökning av hyran, potentiellt med upp till 900 procent, en risk för att biljettpriserna höjs. Detta kan göra det svårare för vanliga besökare att delta i kulturlivet.

Å andra sidan kan en ny och förutsägbar hyresmodell ge fastighetsägaren en stabil grund att stå på, vilket möjliggör långsiktiga investeringar i byggnaden och ökad underhåll. Detta skulle i sin tur kunna förbättra upplevelsen för besökare, skapa fler jobbmöjligheter och säkerställa att Kungliga Operan kan fortsätta att vara en betydande kulturell aktör även i framtiden. En balans mellan hyresintäkter och tillgänglighet behöver därför uppnås för att stödja både kulturinstitutionens verksamhet och samhällets behov av kulturella aktiviteter.

Foto: Salongen på Kungliga Operan. FOTOGRAF Markus Gårder

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *