Ny överenskommelse om hyror i Kävlinge

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget KKB har enats om en ny hyresöverenskommelse som träder i kraft den 1 januari 2025. Hyreshöjningarna innebär en ökning på 4,69 procent för varmhyror och 4,3 procent för kallhyror. Diskusionerna har varit intensiva och präglades av en balansakt mellan KKB:s behov och hyresgästernas ekonomiska situation.
– Att skriva under på 4,69 procent är inte roligt. Vi har hyresgäster som berättar om oron de känner inför hyreshöjningarna. Människor som redan lever så sparsamt de bara kan och redan dragit in på kostnader för mat, läkarbesök och annat grundläggande. Det är bra att vi kom överens lokalt och det är långt ifrån de 15 procent som vissa fastighetsägare kräver i år. Det är fortfarande alldeles för högt, men i år var det så här långt vi kunde pressa ner hyreshöjningen, säger Jonas Lilja, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Förhandlingarna har visat att det är en utmanande tid för hyresgästerna. Nicklas Lidholm, också förhandlare på Hyresgästföreningen norra Skåne, framhåller vikten av att situationen förändras framöver.

– Det måste ske en vändning snart, hyresgästerna klarar inte av fler år med höga hyreshöjningar. Även om vi ser att det börjar röra sig åt rätt håll med något lägre hyreshöjningar, kommer det krävas stora kliv neråt inom de närmsta åren, avslutar Lidholm.

Analys från alltomhyra.se

Den nya hyresöverenskommelsen kommer med stor osäkerhet för hyresgästerna i Kävlinge. För en lägenhet med varmhyror innebär en ökning på 4,69 procent att hyran kan stiga med över 400 kronor i månaden, beroende på det initiala hyresbeloppet. Sådana höjningar kan bli en ekonomisk påfrestning för många hushåll, särskilt med en redan ansträngd ekonomi.

Å andra sidan, för KKB innebär vad som nu har kommit överens om en något mindre dramatisk påverkan på deras intäkter, jämfört med de mer extrema krav som vissa fastighetsägare har ställt tidigare. KKB behöver finansiera underhåll och investeringar, och det är förståeligt att de försöker hamna i balans. Det är dock avgörande att både hyresgäster och fastighetsägare finner en hållbar väg framåt för att minska spänningarna på hyresmarknaden och säkerställa överkomliga hyror för alla inblandade.

Nyhetskälla

Dela och kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *