Enligt ny statistik från Kronofogden har tio barn vräkts i Norrbotten under 2024, något som har väckt bekymmer hos Hyresgästföreningen. Organisationen ser detta som ett misslyckande för samhället och kräver nu obligatorisk samverkan mellan hyresvärdar, socialtjänst och Kronofogden för att skydda barnfamiljerna.
– Det är ett stort misslyckande för samhället när barn vräks från sina hem. Barn som tvingas flytta mellan olika tillfälliga boenden har svårare att klara skolan, skaffa vänner och ha en meningsfull fritid, säger Gunnar Bergman, regionordförande i Hyresgästföreningen Norrland.
Sedan nollvisionen infördes 2007 har nästan 9 000 barn vräkts enligt Kronofogdens statistik. Trots att regeringen 2022 gav Kronofogden i uppdrag att stärka den frivilliga samverkan för att förebygga vräkningar, visar statistiken att problemen kvarstår. Just nu saknas det lagstöd för att skydda barn mot vräkningar i hyres- och socialtjänstlagen.
Bergman menar att barnens rätt till ett tryggt boende inte ska bero på om hyresvärden är välvillig eller om kommunen har ett bra arbete för att förebygga vräkningar.
– Situationen på bostadsmarknaden gör det nästan omöjligt att återfå en stabil bostad efter en vräkning. Barns rätt till ett tryggt boende ska vara en rättighet för alla barn, avslutar han.
Analys från alltomhyra.se
Den senaste statistiken från Kronofogden visar en dyster verklighet för barn i Norrbotten. Med tio vräkningar under 2024, ökar trycket på både lagstiftare och hyresvärdar att agera. Hyresgästföreningens krav på obligatorisk samverkan kan leda till mer strukturerade insatser för att skydda barnfamiljer.
För många barn har vräkningar en negativ inverkan på deras skolgång och sociala liv. Observera att det ofta är barn som drabbas hårdast av vräkningar, vilket Gunnar Bergman påpekar. Om den föreslagna lagstiftningen genomförs, kan det innebära att flera tusen barn kan skyddas från att hamna i osäkra boendesituationer och därmed minska den emotionella och psykiska belastningen av att flytta omkring.
Det är även värt att se på hur domstolarna beaktar barnperspektivet i sina beslut, och om den lagändring som Hyresgästföreningen efterlyser kan bidra till att ändra detta synsätt. Den nuvarande situationen visar att många barn riskerar sin trygghet, vilket måste adresseras för att skapa en mer hållbar och rättvis bostadsmarknad för alla. Om samverkan mellan berörda parter stärks, kan det markant förbättra villkoren för barnfamiljer och ge dem en chans till stabilitet.