Efter sju år av framgångsrikt arbete har Stockholmshem kunnat se tydliga resultat av sin satsning på modellen Rättvist byggande. Modellen syftar till att motverka kriminalitet och oseriösa aktörer inom byggbranschen, och resultaten talar sitt tydliga språk. Genom oanmälda arbetsplatskontroller har Stockholmshem lyckats stänga ute många oseriösa företag, vilket skapar en tryggare miljö för både arbetstagare och beställare.
Modellen Rättvist byggande har sedan starten 2017 inspirerat andra aktörer och bidragit till en nationell samverkan för att bekämpa osund konkurrens. Hittills har över 80 oanmälda kontroller genomförts på olika byggarbetsplatser. Anja Norman, chef för stadsutveckling och nybyggnad på Stockholmshem, förklarar:
– När vi startade blev det tydligt att vi och hela branschen saknade kontroll över vilka företag som faktiskt utförde arbeten i våra projekt. Vid kontroller på våra byggen var mer än hälften av alla företag oanmälda, vilket innebär att vi inte visste om de var seriösa eller inte.
Under perioden från 2018 till 2023 har andelen oanmälda företag minskat från över 60 procent till mellan 15 och 30 procent. Samtidigt har användningen av giltiga ID06-kort ökat markant.
– Vi är inte nöjda förrän alla företag är kända och kontrollerade. Många av de företag vi granskar uppfyller inte våra grundläggande krav, vilket gör detta arbete oerhört viktigt, konstaterar Anja Norman.
Intresset för Rättvist byggande har vuxit, och sedan 2021 drivs konceptet av en ideell förening med 36 medlemmar i hela Sverige. Morgan Jansson, vd på Rättvist byggande, berättar:
– Genom samverkan har vi kunnat öka effekten av arbetet. Totalt har vi genomfört kontroller på cirka 350 projekt och granskat över 10 000 företag. Tillsammans motverkar vi oseriösa aktörer och ger bättre förutsättningar för de seriösa företagen.
Rättvist byggande har blivit en växande och betydelsefull kraft i arbetet för en mer hållbar hyresmarknad, med större fokus på kvalitet och ansvar i byggandet.
Analys från alltomhyra.se
Satsningen Rättvist byggande har en stor påverkan på både boende och fastighetsägare. För hyresgäster innebär det en tryggare boendemiljö, där seriösa företag utför arbetet och där risken för oseriösa aktörer minskar. Det blir också lättare för hyresgäster att få sina rättigheter tillgodosedda, eftersom de företag som behandlar sina arbetstagare korrekt är mer benägna att kvalitetssäkra sina projekt.
För fastighetsägare kan detta leda till direkta ekonomiska vinster. Med minskade kostnader för att åtgärda problem som kan uppstå vid oseriösa entreprenörer kan man spara stora belopp. Till exempel kan varje oseriöst utfört arbete leda till kostnader på upp till 100 000 kronor för att rätta till brister, något som nu kan undvikas. Genom att sätta upp tydliga krav och kontroller får fastighetsägare också en större trygghet i sina projekt och kan fokussera på att skapa fler och bättre boenden för hyresgästerna.
Lämna ett svar