Fastighetsägarna i Jönköpings län uttrycker stor oro efter att Mullsjö kommun sålt sin fjärrvärmeverksamhet till det privata bolaget Solör Bioenergi. Försäljningen väcker farhågor om kraftiga taxehöjningar, då Solör tidigare har höjt priserna rejält i andra kommuner.
Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna, betonar riskerna:
– Försäljningen väcker oro eftersom Solör har höjt taxorna kraftigt i andra kommuner.
I Falköping ökade fjärrvärmepriserna med över 40 procent, trots att kostnaderna inte rättfärdigade sådana höjningar. samma trend har observerats i Mönsterås, där det uppstod konflikt med kommunen, som ansåg att Solör utnyttjade sin monopolställning. I Ale har priserna stigit med 39 procent sedan Solör tog över 2022, samtidigt som underhållsgarantin avsades.
Fastighetsägarna ifrågasätter varför kommunen så lättvindigt sålt en så viktig verksamhet till ett bolag med en ifrågasatt bakgrund. Jonas Hellberg ställer de kritiska frågorna:
– Hur kan man som offentlig aktör avsäga sig all rådighet över en verksamhet som berör så många boende och fastighetsägare?
Organisationen undrar hur Mullsjö kommun avser att skydda fastighetsägare från kraftiga prisökningar och säkerställa kommunens attraktionskraft för näringslivet, frågor som nu riktas både till politiker och Solör.
Analys från alltomhyra.se
För fastighetsägare och hyresgäster i Mullsjö kan försäljningen av fjärrvärmeverksamheten till Solör Bioenergi få allvarliga konsekvenser. Om taxehöjningarna följer samma mönster som i tidigare fall, kan kostnaderna skjuta i höjden, vilket i sin tur kan leda till högre hyror. Exempelvis, om prishöjningarna når 40 procent, kan det innebära att en hyresgäst som betalar 5 000 kronor i månaden får en ökning på 2 000 kronor. För många kan det här bli en osäkerhet som påverkar deras boendesituation.
Å andra sidan, för politiker i Mullsjö ligger det ett stort ansvar att övervaka och agera i syfte att skydda invånarna. Missnöjet med Solör kan bli ett stort politiskt problem om inte åtgärder vidtas. Att förbli konkurrenskraftig och attraktiv för företag i området blir avgörande, och därmed hur kommunen väljer att hantera fjärrvärmefrågan kommer att vara centralt. Både fastighetsägare och kommunen står vid ett vägskäl där besluten som tas nu kan få konsekvenser på lång sikt.